Vesti

Home  /  Current Page

19.4.2018.

ODABRANI AUTORI RUKOPISA 41

U Rukopisima 41 ove godine naći će se 61 autor iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Makedonije. Žiri je izbor napravio na osnovu 300 pristiglih mejlova i nekoliko radova običnom poštom, a preko 1000 poslatih pesama i priča. Konkurs je završen sredinom februara, a izlazak zbornika iz štampe očekuje se početkom maja. I ove godine, biće održan trodnevni festival, od 17. do 19. maja u Pančevu i Beogradu, sa centralnim programom čitanja 19. maja u Pančevu. Pored odabranih autora, specijalni gosti biće Lamija Begagić i Davor Ivankovac, pisci iz okruženja.

Odabrani autori po državama su: Vladan Krečković, Anđela Pendić, Nikola Radić, Jana Rastegorac,Marija Matić, Jelena Cvetić, Petra Vidaković Cvetković, Jelena Paligorić, Anđela Arbutina, Uroš Đurković, Božana Radenković, Stefan Mitić, Gorana Balančević, Kristina Milosavljević, Andrija Stanulović, Elma Selimi, Srđan Sekulić, Damjan Milivojević, Milan Vurdelja, Milana Grbić, Teodora Musovski, Goran Blagojević, Stefan Stanojević, Sara Mađar, Vladana Plavšić, Marta Knežević, Uroš Đorović, Tijana Savatić, Nikolina Đorđević (Srbija); Bonislav Kamenjašević, Mia Golubić, Monika Herceg, Nikolina Demark, Josip Čekolj, Lana Bojanić, Lara Mitraković, Josip Razum, Mira Petrović, Dorotea Šušak (Hrvatska); Adnan Avdagić,
Amira Delić, Nudžejma Dizdarević, Alma Gačanin, Todor Ružić, Amina Hrnčić, Duško Subotić (BIH); Jana Radičević, Marko Stanojkovski, Barbara Delać, Aleksandar Gavranić, Amar Mulabegović, Nataša Gudelj (Crna Gora); Natalija Milovanović, Ana Lorger, Nina Kremžar, Jernej Kusterle, Veronika Bračić (Slovenija); Kalia Dimitrova, Marija Angelovska, Elena Kostovska i Katerina Gogova (Makedonija).

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić, Bojan Vasić, Srđan Gagić, Ana Ristović (Slovenija), Iskra Peneva, Petar Andonovski (Makedonija).

Odabrani autori biće kontaktirani putem e-mejla i obavešteni o detaljima programa manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova. Izdavač Rukopisa 41 je Dom omladine Pančevo. Program manifestacije biće naknadno istaknut na Fb stranici i sajtu Doma omladine, te na relevantnim internet stranicama koje prate kulturu. Organizator i urednički tim se još jednom zahvaljuju svima koji su učestvovali na konkursu, a čestita odabranim autorima. Vidimo se u Pančevu!

 

41
29. septembar 2016

Pogledajte film o FreeDom Art Festivalu 2016.

 

________________________________________________________

FreeDom Art Festival

17-28. avgusta 2016, Pančevo

Slobodan ulaz na festival slobode

POČINJE DRUGI FREEDOM ART FESTIVAL U PANČEVU

6 dana, 20 različitih programa, više od 100 umetnika iz zemlje i inostranstva

Drugi po redu FreeDom Art Festival, koji okuplja više od stotinu izvođača i umetnika iz zemlje i inostranstva, održaće se od 17. do 28. avgusta na više lokacija u Pančevu, u organizaciji Doma omladine a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Ovogodišnji FreeDom Art Festival pevaće o slobodi; govoriće glasno o umetnosti; učiće nas o univerzalnim vrednostima; podsetiće nas na vrline koje imamo u sebi; promovisaće odgovornost; pozvati nas na solidarnost; motivisaće nas na humanost.

Festival počinje pretfestivaskim programom 17. avgusta ispred zidića kod OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” u Pančevu, predstavljanjem murala koje su oslikali Siniša Janjić, Studio „Kriška”, c6h6 kids i Instiktiv kreativ. Istog dana biće otvorena izložba o istoriji Pančeva dugoj 300 godina, koju realizuje Istorijski arhiv u Pančevu, pod nazivom „Dani slobode u Pančevu”.

U sredu, 24. avgusta, na Platou Milana Mladenovića, održaće se specijalan program posvećen sastavu Ekatarina Velika, koji je ostavio snažan trag na celokupnoj rok sceni i mnogim bendovima služilo kao uzor u stvaralaštvu. Zvanični EKV tribjut sastav Krug održaće koncert u znak sećanja na ovaj kultni bend, kao jedan od simbola slobode naše muzičke i umetnčke scene. Pre koncerta zakazano je zagrevanje uz muziku gostiju iz Berlina na platou ispred Narodnog muzeja, dok će najmlađi Pančevci crtati grafite o slobodi.

Četvrtak, 25 avgust posvećen je poeziji. Na pitanja Zašto smo otpisali poeziju? Ko može da je piše i gde da je čita? Šta je poezija ulice, poezija ispod klupe, poezija iz džepa? odgovoriće nam polaznici radionice „Pesničenje – trening aktivne poezije”, koja već skoro celu deceniju trasira novu šansu odavno otpisane poezije. Pre „Pesničenja” biće otvorena izložba Tamare Mićanović o romskoj zajednici iz naselja Mali London, a nakon poetskog programa zakazan je koncert Backyard Sinners-a.

Petak, 26. avgust je dan za volontiranje i dan za muziciranje! „Vau bazar” koji tradicionalno uspešno organizuje Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” na najbolji način ilustrovaće dugodišnji predan rad volontera, ljubitelja životinja. Pored toga, u okviru Sajma organizatora volonterskih programa posetioci će moći da se informišui o mogućim prilikama za volontiranje u organizacijama civilnog društva i ustanovama kulture. Nakon toga sledi zabava uz koncerte sastava Plastic Trees i Elemental. Na bini će nam se pridružiti i učesnici hip hop radionice Doma omladine, koji će premijerno izvesti svoju prvu autorsku numeru u pratnji plesne hip hop grupe .

U ranim popodnevnim satima u subotu, 27. avgusta, čitaćemo knjige iz „Žive biblioteke” i radionica karikatura koju vodi karikaturista Nikola Dragaš. U toku večeri publika će moći da pogleda fotografije polaznike Foto kluba Doma omladine Pančeva, kojima je izložba „Stara lica naših ulica” prvo javno izlaganje! Nakon toga na programu je prava FreeDom atrakcija – Yasserstain, kao i još jedno putovanje u Berlin uz pomoć naših DJ gostiju.

Poslednji dan FreeDom Art Festivala posvećen je filmu kao mediju koji godinama smelo progovara o slobodi. Filmski maraton posvećen je slobodnim i slobodoumnim ženama, koje su svojim primerom menjale percepciju okoline i pokretale važna pitanja. Na program su filmovi “Vita aktiva”, “Sonita” i “Voli vas vaša Sexymaya”. Za kraj festivala zakazan je koncert Kralja Čačka u proširenom sastavu, sa bendom. Poseban ugođaj, za pamćenje, do sledećeg izdanja festivala!

Satnica FreeDom Art Festivala 2016.

Sreda, 17. avgust

18h, Zid kod OŠ „J. J. Zmaj”

Predstavljanje murala – najava Freedom Art Festivala

Siniša Janjić Re (Vranje), Studio „Kriška” (Beograd), c6h6 kids (Pančevo) i Instinktiv Kreativ (Roter Baum)

19h, Galerija Istorijskog arhiva u Pančevu

Otvaranje izložbe „Dani slobode u Pančevu”

Sreda, 24. avgust

15 – 21h, Plato ispred Narodnog muzeja Pančevo 

Preparty Berlin weekend

Eifer&Sucht, Johannes-Fait, Nikola Vuković, Nikklaas (The Unknown / Berlin), Enki

Graffiti jam – c6h6 kids (Pančevo), Instinktiv Kreativ (Roter Baum) sa najmlađim sugrađanima crtaju simbole slobode i festivala

21.30h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

Koncert benda Krug

Četvrtak, 25. avgust

20h, Galerija Doma omladine Pančevo

Otvaranje izložbe „Mali London” Tamare Mićanović

20.30h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo PPP – Pančevačko Predjesenje Pesničenje

22h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

Koncert benda The Backyard Sinners

Petak, 26. avgust

18h, Plato ispred Doma omladine Pančevo

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” – VAU bazar

Sajam organizatora volonterskih programa „Pokreni svet”

21h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

Koncert benda Plastic Trees

Nastup polaznika hip hop radionice

Koncert benda Elemental

00 – 04h, Dvorana „Apolo”

After party Berlin weekend

Eifer & Sucht

Johannes-Fait

Subota, 27. avgust

13h, Dvorana „Apolo”

Udruženje KOMPAS – „Živa biblioteka – Ne ceni knjigu po koricama“ 

16h, Krug u gradskom parku

Radionica karikature Nikole Dragaša

18h, Plato ispred Doma omladine Pančevo

Društvo prijatelja životinja „Ljubimci” – VAU bazar

Sajam organizatora volonterskih programa „Pokreni svet”

18.30h, Mali klub Doma omladine Pančevo

Otvaranje izložbe fotografija „Stara lica naših ulica” Foto kluba Doma omladine Pančevo

18.30h, Omladinski resursni centar

Otvaranje izložbe „Borci za ljudska prava” nastalih na radionici karikature Nikole Dragaša

19h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

Youtube atrakcija Yasserstain Live

21.30h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

NaranDžemovanje – žurka povodom završetka projekta „Exploring roots and ways of cultural diversity in

music and education“

22.30h, Dvorana „Apolo”

Party – završna žurka Berlin weekend 

Nikola Vukovic

Nikklaas (The Unknown / Berlin)

Enki

Nedelja, 28. avgust

Dvorana „Apolo”

Filmski program: FreeDom Art Festival i Beldocs Eho predstavljaju

17h, „Vita activa – Duh Hane Arent”, Ada Ushpiz, Izrael, Kanada, 2015, 125′

19h, „Sonita”, Rokhsareh Ghaem Maghami, Iran, Nemačka, Švajcarska, 2015, 90′

21h, „Voli vas vaša Sexymaya”, Ivan Mandić, Srbija, 2016, 83′

22.30h, Plato Milana Mladenovića, Dom omladine Pančevo

Koncert Kralj Čačka

Više o festivalu i programima: http://www.domomladinepancevo.rs/freedom/

________________________________________________________

ODABRANI AUTORI RUKOPISA 39
Na konkurs za Rukopise 39 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije, ove godine radove je poslalo 315 autora sa ex-JU prostora, a žiri je iščitao blizu 1000 pesama i priča. Konkurs je završen polovinom februara, a novo izdanje Rukopisa ulazi u štampu sledeće nedelje. Od pomenutog broja, u ovogodišnjim Rukopisima je 56 autora, što je više nego prethodnih godina, ali je i takođe više zastupljena poezija nego proza. Izdavač knjige je Dom omladine Pančevo, a promocija zbornika biće 28. maja, u okviru dvodnevnog mini-festivala, u dvorani Apolo u Pančevu.

Odabrani autori po državama su: Patrik Holz, Aleš Jelenko, Tonja Jelen, Jernej Kusterle (Slovenija); Zorica Petkoska, Pepica Stanoeva, Radmila Vankoska, Stefan Markovski (Makedonija); Aljoša Ljubojević, Alma Gačanin, Sandra Cvitković, Monika Zadro, Jovana Živanović (Bosna i Hercegovina); Jovana Bojović, Lazar Šćekić, Boris Bajić, Igor Varga (Crna Gora); Monika Herceg, Fedora Kraljić, Goran Čolakhodžić, Josip Čekolj, Tino Deželić, Mislav Habulin, Dario Livaja, Marija Dejanović (Hrvatska); Anđela Dubljević, Jovana Jankov, Ivan Ivazović, Stefan Stanojević, Jovana Ivanović, Snežana Nikolić, Aleksa Milosavljević, Miloš Ristić, Andrijana Mihajlović, Nusreta Beranac, Radovan Sinđelić, Nikola Đurđević, Nikola Marković, Nemanja Stojković, Ana Čuljak, Ana Miloš, Dunja Karanović, Slobodan Kalinović, Milan Mažibrada, Marko Kragović, Anđela Pendić, Uroš Đurković, Milica Ulemek, Stefan Basarić, Miloš Markov, Jelena Milutinović, Stevan Tatalović, Milica Milosavljević, Marija Dragnić, Marko Savić, Dušanka Kovačević (Srbija).

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Odabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova. Organizator, Dom omladine Pančevo, i žiri se zahvaljuje svim autorima koji su učestvovali na konkursu.

Istorijat:
Rukopisi izlaze već 38 godina i jedan su od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova, posebno zbog činjenice da je Pančeva oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su tako u uredništvu ovog Zbornika uvek bili afirmisani pisci našeg grada. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvi Rukopisi su izašli iz štampe 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva (u biblioteci ,,Žiža – Pojave“ u izdanju lokalnog lista Pančevac i u tiražu od 2000 primeraka). Paraušić je bio urednik u narednih 7 izdanja, a izdavač Rukopisa je jedno vreme bila i ,,Libertatea“ časopis i izdavačka kuća na rumunskom jeziku, dok je Dom omladine potpisivan kao organizator i finansijer. S godinama se broj autora neprestano proširivao, a Paraušić kaže: ,,Generacijski duh, koji i povezuje ove listove, prepoznaje se kao otpor umornoj esenciji i instituciji pruža novu generaciju stavljajući se u ulogu subjekta večite mladosti revolucije(…)“
Četvrti broj Rukopisa zvanično prelazi na adresu Doma omladine i tu se zadržava do današnjeg dana. U uredništvu Rukopisa smenjivali su se poznati književnici, književni i kulturni delatnici, urednici i novinari: Bogdan Mrvoš, Miloš, Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković. Ipak, prilike u državi počele su prvo da se prepoznaju i po smanjenom tiražu. Rukopisi 6 1981. štampani su u tiražu od 1000 primeraka, 1983. u tiražu od 500 a 1993. na 300 primeraka. Međutim, kreativna energija i ideja Rukopisa samo se širila i to i na druge gradove širom Srbije, a potom i nekadašnje Jugoslavije. Godine 1989. Rukopisi postaju Zbornik poezije i kratke proze mladih Jugoslavije. Neki od danas poznatih književnika bili su tada autori Rukopisa: Zoran Đerić, Divna Vuksanović, Sreten Ugričić, Nemanja Mitrović, Dragan Hamović, Saša Radojčić i dr.

Zbornik mladih Jugoslavije, prešao je sticajem okolnosti na SCG verziju SR Jugoslavije, a potom i samo Srbije. Međutim, svest o tome da je naš region jedinstven kulturno-umetnički prostor uvek je bila pristuna, a dolaskom novih, mlađih urednika, Rukopisi se vraćaju JU konceptu, ovog puta samo s prefiksom ex. Rukopisi 24 zvanično su prvi Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora ex-JU. Autori iz nekadašnje zajedničke države prvo su se povremeno i stidljivo javljali, i prvi u tome su bili Makedonci, a danas imamo veoma dobru recepciju Rukopisa od Vardara pa do Triglava.

Novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina predvode: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, kao i dvoje najmlađih urednika u istoriji Zbornika: Čarna Popović i Miloš K. Ilić.

Rukopisi su poslednjih nekoliko godine prerasli dvodnevnu književnu manifestaciju, a organizator se uvek trudi, u skladu s finansijskim mogućnostima, da uvek ugosti barem po jednog autora iz regiona, pored domaćih koji se svake godine odazovu u velikom broju. Najbolji ambasadori Rukopisa upravo i jesu autori, koji nose uvek dobre utiske i pozitivnu energiju s promocije; i prenose informacije o konkursu. Rukopisi se zato nikad ne prodaju, već poklanjaju, a štampaju pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Rukopisi danas jesu jedinstven zbornik na teritoriji čitavog regiona i pionir, a i istovremeno možda i poslednji mohikanac, promovisanja mlade, neafirmisane a kvalitetne poezije i kratke proze, ulaznica u veliki svet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-Ju republika.

________________________________________________________

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 39”

11206034_386292951572430_4151211513082126300_n
Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresovane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 39. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 39“.
Konkurs će biti otvoren do 20. februara 2016. godine, a pravo učešća imaju devojke i mladići od 15 do 30 godina koji pišu na jezicima bivših ex-Ju republika i jezicima nacionalnih manjina.
Treba poslati 3 pesme i / ili 3 priče; pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (dakle, do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, brojem telefona i i-mejlom (u fajlu sa radovima!) na: Dom omladine, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (s naznakom ,,za Rukopise 39”) ili na mejl: zbornikrukopisi@gmail.com. Nije obavezno slati na obe adrese, već po izboru, običnom poštom ili elektronskom, a prednost je na elektronskoj pošti. Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!
,,Rukopisi 39″ će izaći iz štampe početkom maja tekuće godine, a krajem maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno dvodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom.

___________________________________________________________________________________

 

 

Bazar 27-30 PLATO

R E P U B L I K A S R B I J A

Autonomna Pokrajina Vojvodina

GRAD PANČEVO

 

Poštovani,

 

Grad Pančevo u saradnji sa JK „Zelenilo“, JKP „Higijena“ i Domom omladine Pančevo i ove godine organizacije manifestaciju pod nazivom NOVOGODIŠNJI BAZAR u periodu od 27. do 30.decembra, kojom želimo da doprinesemo stvaranju prazničnog raspoloženja u susret dočeku Nove 2016. godine. Ideja je da se na jednom mestu – na platou ispred Gradske uprave, u tom periodu predstavi veliki broj lokalnih proizvoda i usluga uz zabavne sadržaje za čitavu porodicu, kako bi naši sugrađani mogli da uživaju u jednom novom, drugačijem konceptu obeležavanja Nove godine, primerenom građanskom duhu Pančeva, a po uzoru na slične sajmove u evropskim gradovima.

Koncept Novogodišnjeg bazara je takav da će on predstavljati mesto na kojem će naši sugrađani moći da nabave ono što im je potrebno za organizaciju novogodinje proslave, kupe poklone, ali i da uživaju u zabavnim programima za celu porodicu kao što su:

 

 • program za decu koji će se upriličiti u dvorani „Apolo“ 27.12.2015. godine s početkom u 12 časova;

 

 • muzički program sa razglasa , koji će biti organizovan svakog dana za vreme trajanja Bazara od 11 do 19 časova:

 

Kako bismo imali što potpuniju ponudu, želja nam je da na Novogodišnjem bazaru okupimo veliki broj različitih učesnika-udruženja, ustanova, naših najboljih poslastičara, pekara, proizvođača rukotvorina, umetnika i ostalih zainetresovanih sugrađana, čija se ideja i segment delovanja uklapaju u duh ove lokalne akcije koja će uobličiti ambijent i stvoriti prijateljsku, prazničnu atmosferu našeg grada.

 

Na ovaj način želimo da animiramo sve sugrađane, da pri svojoj novogodišnjoj kupovini pažnju posvete kvalitetnim lokalnim proizvodima, promovišemo preduzetnički duh, negujemo kulturu osećanja i pripadnosti lokalnoj zajednici, podsticanje kulturnih izraza i interkulturalnog dijaloga i vrednosti gađanskog društva i međugeneracijske solidarnosti.

 

Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je grad Pančvo za sve učesnike Bazara obezbedio besplatne štandove, koji će biti raspoređeni unutar šatora sa ambijentalnim svetlom i butan grejalicama.

 

Zbog toga Vas pozivamo da aktivno učestvujete u organizaciji Novogodišnjeg bazara kao izlagači-prodavci na štandovima pod uslovima i na način koji su definisani ovim Konkursom i na taj način date svoj doprinos ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

 

U prilogu Konkursa nalaze se prijava za učešće i kriterijumi po kojima će se dodeljivati izložbeni prostor izlagačima, a rok za prijavljivanje je 15.12.2015.godine.

 

Pravo učešća na Bazaru imaju pravna i fizička lica koja sama proizvode i izrađuju svoje proizvode. Kandidati uz kompletno popunjen formular prilažu:

– dokaz prebivalištu za fizička lica, odnosno sedištu za pravna lica (rešenje o registraciji u Upravi za trezor, Ministarstvu ili rešenje o registraciji u APR-u za pravna lica ili kopiju lične karte za fizička lica)

– najmanje tri fotografije različitih proizvoda koje kandidat planira da izlaže na ovoj manifestaciji.

 

Popunjene formulare sa prilozima pošaljite na adresu : Gradska uprava grada Pančeva, Sekretarijat za privredu i ekonomski razvoj, Trg Kralja Petra I 2-4, Pančevo sa naznakom za Novogodišnji bazar ili predajte na pisarnicu u Uslužnom centru grada Pančeva.

BROJ MESTA JE OGRANIČEN; A PREDNOST ĆE IMATI IZLAGAČI KOJI ISPUNE KRITERIJUME KONKURSA.

 

Za više informacija vezanih za samu organizaciju ovog događaja, kao i o mogućnostima za učešće, molimo Vas da kontaktirate Gordanu Ćirić, str.saradnika u oblasti turizma u Sekretarijatu za privredu, tel: 065/8662273 imejl: gordana.ciric@pancevo.rs, Mariju Komanov, koordinatorku Kancelarije za mlade, tel: 064/866-24-15, imejl: marija.komanov@pancevo.rs ili Nevenku Kljajić iz Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja, tel: 065/866-25-46, imejl: nevenka.kljajic@pancevo.rs .

___________________________________________________________________________________

1. novembar 2015.

Repertoar za novembar

___________________________________________________________________________________

13. maj 2015

IZABRANI AUTORI RUKOPISA 38

Ove godine, sredinom maja, iz štampe će izaći 38. izdanje Rukopisa – Zbornika poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije, a izdavač je Dom omladine Pančevo. Predstavljanje Zbornika biće u Pančevu 30. maja, a dan pre toga (29. maj) takođe će biti upriličen književni program, pošto Rukopisi već nekoliko godina imaju status mini-književnog festivala.

Na konkurs, koji je završen u prvoj polovini februara, prijavilo se 289 autora sa po tri pesme odnosno kratke priče, a za Zbornik je odabrano 48 autora. Kada su u pitanju ex-Ju republike, uvršteno je petoro autora iz Slovenije i šestoro iz Makedonije: Vesna Liponik, Aleš Jelenko, Anja Mugerli, Patrik Holz, Aljaž Koprivnikar; Stefan Velkovski, Petar Andonovski, Cvetanče Kostoska, Irena Trajkova, Mihajlo Sviderski, Pepica Stanoeva; petoro iz Bosne i Hercegovine: Aldijana Uzunović, Alma Gačanin, Ernad Osmić, Rijad Memić, Armin Stefanović; osmoro iz Hrvatske: Sanja Perišić, Tino Deželić, Vedran Volarić, Antonio Karlović, Irena Boćkai, Josip Tomić, Tomislav Miočić, Nina Lekić i dvoje iz Crne Gore: Irina Lakić i Igor Varga. Autori iz Srbije u ovogodišnjim Rukopisima su: Željana Vukanac, Srđan Gagić, Aleksandra Hrib, Jovana Jankov, Marija Miljić, Branko Ječmenica, Tamara Stojanović, Milan Subotić, Marta Knežević, Stefan Simić, Jovana Ilkić, Danilo Brakočević, Ana Maksimović, Stefan Mirosavić, Božidar Đurović, Stevan Tatalović, Đorđe Majstorović, Dunja Karanović, Nikola Zelenković, Tamina Cera, Sara Abci, Katarina Fiamengo.

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Odabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova.

Istorijat:

Rukopisi izlaze već 38 godina i jedan su od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova, posebno zbog činjenice da je Pančeva oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su tako u uredništvu ovog Zbornika uvek bili afirmisani pisci našeg grada. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvi Rukopisi su izašli iz štampe 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva (u biblioteci ,,Žiža – Pojave“ u izdanju lokalnog lista Pančevac i u tiražu od 2000 primeraka). Paraušić je bio urednik u narednih 7 izdanja, a izdavač Rukopisa je jedno vreme bila i ,,Libertatea“ časopis i izdavačka kuća na rumunskom jeziku, dok je Dom omladine potpisivan kao organizator i finansijer. S godinama se broj autora neprestano proširivao, a Paraušić kaže: ,,Generacijski duh, koji i povezuje ove listove, prepoznaje se kao otpor umornoj esenciji i instituciji pruža novu generaciju stavljajući se u ulogu subjekta večite mladosti revolucije(…)“

Četvrti broj Rukopisa zvanično prelazi na adresu Doma omladine i tu se zadržava do današnjeg dana. U uredništvu Rukopisa smenjivali su se poznati književnici, književni i kulturni delatnici, urednici i novinari: Bogdan Mrvoš, Miloš, Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković. Ipak, prilike u državi počele su prvo da se prepoznaju i po smanjenom tiražu. Rukopisi 6 1981. štampani su u tiražu od 1000 primeraka, 1983. u tiražu od 500 a 1993. na 300 primeraka. Međutim, kreativna energija i ideja Rukopisa samo se širila i to i na druge gradove širom Srbije, a potom i nekadašnje Jugoslavije. Godine 1989. Rukopisi postaju Zbornik poezije i kratke proze mladih Jugoslavije. Neki od danas poznatih književnika bili su tada autori Rukopisa: Zoran Đerić, Divna Vuksanović, Sreten Ugričić, Nemanja Mitrović, Dragan Hamović, Saša Radojčić i dr.

Zbornik mladih Jugoslavije, prešao je sticajem okolnosti na SCG verziju SR Jugoslavije, a potom i samo Srbije. Međutim, svest o tome da je naš region jedinstven kulturno-umetnički prostor uvek je bila pristuna, a dolaskom novih, mlađih urednika, Rukopisi se vraćaju JU konceptu, ovog puta samo s prefiksom ex. Rukopisi 24 zvanično su prvi Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora ex-JU. Autori iz nekadašnje zajedničke države prvo su se povremeno i stidljivo javljali, i prvi u tome su bili Makedonci, a danas imamo veoma dobru recepciju Rukopisa od Vardara pa do Triglava.

Novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina predvode: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, kao i dvoje najmlađih urednika u istoriji Zbornika: Čarna Popović i Miloš K. Ilić.

Rukopisi su poslednjih nekoliko godine prerasli dvodnevnu književnu manifestaciju, a organizator se uvek trudi, u skladu s finansijskim mogućnostima, da uvek ugosti barem po jednog autora iz regiona, pored domaćih koji se svake godine odazovu u velikom broju. Najbolji ambasadori Rukopisa upravo i jesu autori, koji nose uvek dobre utiske i pozitivnu energiju s promocije; i prenose informacije o konkursu. Rukopisi se zato nikad ne prodaju, već poklanjaju, a štampaju pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Rukopisi danas jesu jedinstven zbornik na teritoriji čitavog regiona i pionir, a i istovremeno možda i poslednji mohikanac, promovisanja mlade, neafirmisane a kvalitetne poezije i kratke proze, ulaznica u veliki svet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-Ju republika.

___________________________________________________________________________________

27. februar 2015

Tribina: Upotreba kanabisa u medicinske svrhe, biće održana u nedelju, 01.03.2015. u 19 h. Različiti mediji i izvori navode različita mesta održavanja. Da ne bude zabune, mesto održavanja je Gradska kuća, Trg Kralja Petra I 2-4, Velika sala

10411849_471460309674789_2397665192115835999_n

___________________________________________________________________________________

27. Februar 2015.

Strategija za mlade Pančeva 2014 -2017.- Sigurna polazna tačka za odrastanje
Skupština Grada Pančeva, 29.12.2014. godine usvojila je dokument „Strategija brige o mladima Grada Pančeva 2014-2017. – Sigurna polazna tačka za odrastanje“
Strategija obuhvata zadatke, mere, procese i odgovornosti aktera brige o mladima Pančeva, koji zahvaljujući donošenju ovog dokumenta  u Skupštini Grada, odgovorni moraju da sprovde, u sledećim oblastima:
1. obrazovanje mladih
2. zdravlje mladih  i odrastanje
3. bezbednost mladih
4. zapošljavanje mladih
5. aktivno učešće mladih u odlučivanju
6. volonterizam i aktivizam mladih
 7. mobilnost i interkulturalizam mladih
Preuzmite dokument ovde

___________________________________________________________________________________

6. januar 2015.

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 38”

Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresovane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 38. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 38“.

Konkurs će biti otvoren do 14. februara 2015. godine, a pravo učešća imaju devojke i mladići od 15 do 30 godina koji pišu na jezicima bivših ex-Ju republika i jezicima nacionalnih manjina.

Treba poslati 3 pesme i / ili 3 priče; pesme dužine do 2 a priče do 3 kucane strane (dakle, do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, brojem telefona i i-mejlom na: Dom omladine, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (s naznakom ,,za Rukopise 37”) ili na mejl: zbornikrukopisi@gmail.com. Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!

,,Rukopisi 38″ će izaći iz štampe do maja tekuće godine, a krajem maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno dvodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom.

___________________________________________________________________________________

14. novembar 2014.

Prva godina Dvorane Apolo Doma omladine Pančevo

Nekada bioskop, ovaj prostor je sada, nakon 101 godine postojanja, multifunkcionalna dvorana – prostor za koncerte, žurke, sajmove, izložbe, filmske projekcije i pozorište.

Nakon uspešnog otvaranja nove dvorane „Apolo“ krajem novembra 2013, koncertom sastava „Rundek Cargo Trio“ i organizovanja brojnih programa u novom prostoru, Dom omladine Pančevo sa zadovoljstvom ističe da je za prvih godinu dana rada u dvorani „Apolo“ organizovano 188 događaja sa više od 1500 izvođača iz 10 zemalja, i to iz 7 programskih oblasti:

 • Muzički program organizovao je 58 muzičkih događaja
 • Pozorišni program predstavio je 23 predstava i radionica:
 • Filmski program okupio je 29 filmskih projekcija i dešavanja
 • Likovni program imao je 15 programa
 • Dečiji program uključio je 9 programa
 • Program mladi u fokusu , edukacije, konferencije, debate i tribine, imao je 37 programa
 • Kniževnost je okupila 7 programa

U prvih godinu dana rada, dvoranu je posetilo preko 30.000 posetilaca.

O našim programima izveštavali su štampani, elektronski i web nacionalni i lokalni mediji, od RTS-a, RTV-a, B92, Blic-a, Večernjih novosti, do naših medijskih partnera RTV Pančevo i nedeljnika „Pančevac“.

___________________________________________________________________________________

Muzički program: uključio je 58 muzičkih događaja, gosti i umetnici bili su regionalne ali i svetske zvezde iz Hrvatske, Italije, Amerike, Crne Gore, Nemačke, UK, Japana, Bosne i Hercegovine i Srbije.

 • Koncerti (pop, rok, pank, hip hop): Rundek Trio, Zemlja gruva, Bad Copy, Repetitor, Brkovi & Čovek bez sluha , Rambo Amadeus, General Levy, Rahmanee & Sajsi MC, Obojeni program, Stray Dogg, Six Pack & Doghouse, Pero Defformero, Mortal Kombat, Straight Mickey and the Boy…
 • Klasična muzika 8 koncerata: (romantizam, barok, tango, filmska muzika): orkestri : Kamerata i Nevski, Nikola Đurica (klarinet), Muzička škola Jovan Bandur…
 • Pančevački bendovi – 5 koncerta: medju kojima i Tradicionalan koncert „Oliveru u čast“, sa ukupno 17 pančevačkih bendova.
 • Elektronska muzika uključila je velike žurke na kojima su nastupili: Lea Dobričid, Marko Nastid, Dejan Milidevid, IAN POOLEY, Soft 85, Boca Vasionski, Marko Milosavljevid, Rahmanee-a, Burn DJ-evi i „A.S.A.P.“-ovci.
 • Pokrenuta je pančevačka džez scena: održano 10 koncerta “Friday nights at Apolo” i organizovana 3 muzička festivala: rok, bluz i rege muzike. Pozorišni program: predstavio je 23 predstava i radionica:
 • Predstave: “Insalatina Verde” (FDU i DOP), “Dok nas smrt ne razdvoji”, (Pozorište integracija), “Hinkeman: šta mora neka bude”(Jugoslovensko dramsko pozorište), “Reset” (Hajde da…), “Ćelava pevačica” (Atelje 212)…
 • Večeri Stand up komedije, inkluzivne radionice Pravo na kulturu i pozorišni festival „Ex Teatar fest“-a.

Dečiji program: uključio je 9 programa, koji je ugostio mališane Pančeva, ali i najmlađu publiku iz naseljenih mesta:

 • Pozorišne predstave: Sebični princ – Branka Kockice, Uspavana lepotica – pozorišta Pinokio, Nebojša i princeza, Zbunjeni Aladin i 40 razbojnika…
 • Nastup pančevačkih dečijih horova: Zvončidi i Zvontim.

Filmski program: okupio je 29 filmskih projekcija i dešavanja

 • obeležena je 100 godišnjica bioskopa u Pančevu
 • održan 6. i 7. filmski festival In Treš – 10 dana i filmski festival Slobodna zona
 • projekcije francuskog, ruskog I izraelskog filma
 • pokrenut Pančevački filmski festival sa preko 50 prikazanih filmova Likovni program: 15 programa
 • Otvorena Outside galerija sa C6H6 kids
 • izložbe: Vuk Palibrk, Damjan Kovačevid, Miladin Miletid, Branislav Babid „Kebra“,Aleksandar Todorovid…
 • domadini strip festivala „Novo Doba“ i međunarodne izložbe Banatski paviljon i strip radionice “Socijalna pravda u Srbiji” Program mladi u fokusu , edukacije i tribihne – imao je 37 programa
 • organizovani sajam UG i volontera i obeleženi Dan borbe protiv side, Dan maldih
 • konferencije iz oblasti kulture, debate i javne rasprave, radionice, seminari
 • Pokrenut je program Ženski dan koji je organizovao 9 radionica Kniževnost je okupila 7 programa:
 • promovisana je edicija: “Najbolja”
 • organozovane književne tematske večeri: veče posvedeno Tom Waitsu i Bitlsima
 • Objavljeni 37 Rukopisi – zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše SFRJ

 

Nedelja obeležavanja prve godine Dvorane Apolo Doma omaldine Pančevo

 • sreda, 19. novembar 2014. u 20h – Pozorišna predstava “Stvaran svet?” (Fakultet dramskih umetnosti i Dom omladine Pančevo)
 • četvrtak, 20. novembar 2014. u 21h – Koncert: Orkestar Kamerata Pančevo
 • petak, 21. novembar 2014. u 21h – II RIVERSIDE BLUES SUMMIT: Desperate Slim & The NewCasters (Beograd), The Gamblers (Sremska Mitrovica), Blue Family (Pančevo), Soul Steamers (Pančevo, Beograd).
 • subota, 22. novembar 2014. u 21h Koncert: WHO SEE /CG +DJ Rahmanee
 • nedelja, 23. novembar 2014. u 21h – PANKČEVU U POHODE – SVESLOVENSKI PUNK, HARD CORE I SKA FESTIVAL Final (Garage punk-rock, Pankčevo), Posno Prase (Melodic punk-rock, Obrenovac), Cepeni Dunci (Melodic punk-rock, Ladovica), HUND (Punk-rock, Arandjelovac), The Elements (Psiho-punk, Pankčevo);

 

___________________________________________________________________________________

30. maj 2014.

Dom omladine Pančevo, Kancelarija za mlade Pančevo i Kultirno umetničko društvo “Stanko Paunović” – RNP Pančevo, u saradnji Sa Crvenim Krstom Pančevo pozvali su sva udruženja građana, organizacije mladih i za mlade, građane i građanke Pančeva da se priključe akcijama pomoći prikupljanjem sledećih artikala: pelene za decu i  odrasle, konzervisana hrana, flaširana voda, igračke za decu i čarape.

U Malom klubu Doma omladine Pančevo, u ulici Svetog Save 10, u periodu od srede 21. maja do petka 23. maja prikupljeno je:

– Toalet papir – 5 kutija i 9 paketa

– Vlažne maramice i igračke za bebe – 1 kesa

– Toalet papir, vlažne maramice i uložci – 1 kutija

– Odeća za decu i bebe – 5 kutija

– Hrana – 3 kutije

– Konzerve – 1 kutija

– Obuća za decu – 1 kutija

– Hrana za bebe – 5 kutija

– Obuća za odrasle – 1kutija

– Sredstva za ličnu higijenu – 4 kutije

– Kućna hemija – 1 kutija

– Higijena za bebe – 4 kutije

– Igračke – 6 kutija

– Peškiri i posteljina – 1 kesa

– 2 bebi jorgana, 1 bebi vreća, 1 bebi jastučnica

– Muška obuća za odrasle – 3 para

– Odeća za odrasle – 1 kesa, 3 kutije

– Pribor za jelo – 1 kutija

– Obuća muška i ženska – 2 kutije

– Školski pribor – 3 kutije

– Pelene za bebe – 22 pakovanja

– Mobilni telefon – 1

– Kadica za kupanje – 1

– Voda – 15 paketa ( po 6 flaša), 10 flaša , 10 balona

____________________________________________________________________________

28. maj 2014.

Humanitarni koncerti u dvorani “Apolo”

Izveštaj

Dom omladine Pančevo, u koordinaciji sa Kriznim štabom Grada Pančeva i Crvenim krstom, uključio se u akcije pomoći nastradalom stanovništvu u poplavama.

U dvorani „Apolo“, od 24. do 26. maja, nastupali su: „Bad Copy“, „Iskaz“, „Prti Bee Gee“, Bvana, „Stray Dogg“, Rambo Amadeus, „Mute“, „Triger“, „Melmac Riders“, „Rezervni plan“, „By-Pass“, „Period“ i „Eyesburn“.

Koncerti su organizovani u saradnji sa RTV Pančevo, Nedeljni list „Pančevac“, Klub američkog fudbala Pančevo „Pahthers“, Picerija „Popeye“, Apatinska pivara, Obezbeđenje „Sfinga Pro“, koncertna agencija „Papi Chulo“ i Kancelarija za mlade grada Pančeva.

Cena karata za koncerte bila je 300 dinara po danu. Ukupno je prodato 762 karte a ostvareni prihod od 228.600,00 dinara uplaćen je na račun Vlade republike Srbije za pomoć u otklanjanju posledica poplava.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali i podržali akciju.

____________________________________________________________________________

 

Dvorana “Apolo” i Dom omladine Pančevo vas pozivaju na humanitarne koncerte za pomoć stanovništvu nastradalom u poplavama

 

Rambo Amadeus, Bad Copy, Prti Bee Gee, Iskaz, Stray Dogg i pančevački bendovi

24 – 26. maja, dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

 

Dom omladine Pančevo uključio se u akcije pomoći nastradalom stanovništvu u poplavama i shodno situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja, prekinuo održavanje redovnog programa i pokrenuo niz akcija sa svojim saradnicima.

 

Humanitarni koncerti:

 

Subota, 24. maj, 21h, dvorana “Apolo”: Bad Copy, Prti Bee Gee i Iskaz

 

Nedelja, 25. maj, 21h, dvorana “Apolo”:: Stray Dogg i Rambo Amadeus

 

Ponedeljak, 26. maj, 21h, dvorana “Apolo”:: pančevački bendovi

 

Cena karata za koncerte je 300 dinara po danu. Sav prihod od karata biće uplaćen na račun Vlade Republike Srbije  za pomoć u otklanjanju posledica poplava. Karte se mogu kupiti na biletarnici dvorane „Apolo“, Maksima Gorkog 6, od 12 do 18 sati, subotom od 14 do 18 sati, kao i na samom ulazu na dan koncerta.

 

Humanitarne koncerte organizuje Dom omladine Pančevo i saradnici: RTV Pančevo, Nedeljni list „Pančevac”, Klub američkog fudbala Pančevo „Panters”, Picerija „POPAJ”, Apatinska pivara, Obezbeđenje „Sfinga-Pro”, Agencija „Papi Chulo” i Kancelarija za mlade grada Pančeva.

 

Akcije prikupljanja pomoći

 

U Malom klubu Doma omladine Pančevo u ulici Svetog Save 10, u periodu od srede 21. maja do petka 23. maja u vremenu  od 10 do 21 čas biće prikupljana sledeća pomoć:

-pelene za decu i  odrasle

-konzervisana hrana

-flaširana voda

-igračke za decu

-čarape

 

Dom omladine Pančevo, Kancelarija za mlade Pančevo i Kultirno umetničko društvo “Stanko Paunović” – RNP Pančevo, u saradnji Sa Crvenim Krstom Pančevo poziva sva udruženja građana, organizacije mladih i za mlade, građane i građanke Pančeva da se priključe akcijama pomoći. Molimo sve humane ljude da donose samo robu koja je navedena. Polovna garderoba i lekovi nisu potrebni.

 

Izmene u redovnom programu:

 

Redovan program Doma omladine Pančevo, zbog opšte situacije u zemlji  i trodevne žalosti, pretrpeo je izmene: odložen je filmski festival ”Slobodna Zona“, koncert sastava „Goribor“ i berza vinila, kao i koncert renesansne muzike.

 

Dom omladine Pančevo u okviru redovnog programa nastavlja sa organizacijom gradske književne manifestacije “Rukopisi 37” 30. i 31. maja 2014. godine, a Škola crtanja i Studio Pandemonium će normalno raditi i funkcionisati.

 

 

____________________________________________________________________________

19. maj 2014.

Turneja Festivala Slobodna zona se odlaže, zbog vanredne situacije, na zahtev organizatora. Termini održavanja festivala biće objavljeni naknadno. Hvala na razumevanju.

____________________________________________________________________________

17. maj 2014.

Zbog vanredne situacije u Repubilici Srbiji, Dom omladine Pačevo otkazuje zakazane programe i poziva građane i građanke, da se pridruže akcijama pomoći građanima u nevolji, o kojima obevaštavaju sredstva javnog informisanja.

____________________________________________________________________________

IZABRANI AUTORI ZA ZBORNIK POEZIJE I PROZE MLADIH SA PROSTORA EX YU „RUKOPISI 37“

6. maj 2014.

Novo, 37. izdanje zbornika poezije i kratke proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije “Rukopisi” biće objavljen sredinom maja u izdanju Doma omladine Pančevo, a sadrži radove 46 autora, odabranih među 250 prijavljenih.

Na konkurs 37. izdanja “Rukopisa”, koji je završen u februaru, prijavilo se 250 autora sa po tri pesme, odnosno kratke priče, saopštio je žiri.

U novo izdanje uvrštene su dve autorke iz Slovenije (Andreja Denko i Anja Mugerli), pet iz Makedonije (Aneta Popova, Afrodita Nikolova, Ana Nešovska, Simona Lokvenec, Ivana Karova), sedmoro autora iz Bosne i Hercegovine (Elma Dugić, Ervin Halebić, Aleksandar Živanić, Jelena Božić, Nedžad Husić, Ernad Osmić, Jovica Bulović), devetoro iz Hrvatske (Andrea Pongračić, Beatrica Kurbel, Emil Gebeješ, Karolina Zelenika, Mislava Zuppa Rašić, Tino Deželić, Tomislav Miočić, Dominik Kovač, Vojislav Vukomanović) i jedna autorka koja živi u Švedskoj (Merima Dizdarević).

Autori iz Srbije su najzastupljeniji – Đorđe Stojanović, Goran Živković, Jelena Paligorić, Maša Seničić, Nikola Zelenković, Nemanja Stojković, Stefan Mirosavić, Sava Šotić, Milica Koloski, Jelena Stanković, Katarina Fiamengo, Jelena Kostić, Stefan Basarić, Srbijanka Stanković, Ana Nenadić, Uroš Pajović, Uroš Đurković, Dunja Radovanović, Ivana Šarić i Jelena Mitić.

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Čarna Popović, Dejan Čančarević, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Promocija “Rukopisa 37” zakazana je za 31. maj u Pančevu, a izabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu.

Autori koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova.

____________________________________________________________________________

 

PRVIH 100 DANA RADA DVORANE „APOLO“
10. mart 2014.
Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

Nakon uspešnog otvaranja nove dvorane „Apolo“ krajem novembra 2013, koncertom sastava „Rundek Cargo Trio“ i organizovanja brojnih programa u novom prostoru, Dom omladine Pančevo sa zadovoljstvom ističe da je za prvih 100 dana rada u dvorani „Apolo“ organizovano 75 događaja sa više od 300 izvođača iz devet zemalja, i to iz sedam programskih oblasti. U prvih sto dana rada, dvoranu je posetilo 15.000 posetilaca.

U okviru muzičkog programa organizovano je više od 30 događaja, uz gostovanje regionalnih ali i svetskih zvezda iz Hrvatske, Italije, Amerike, UK i drugih zemalja. Održano je pet koncerata klasične muzike, u više navrata nastupali su pančevački bendovi a najnovija inicijativa je pokretanje nove džez scene u Pančevu pod nazivom „Friday nights at Apolo“ u okviru koje će svakog petka biti održavani džez koncerti.

O našim programima izveštavali su štampani, elektronski i web nacionalni i lokalni mediji, od RTS-a, RTV-a, B92, Blic-a, Večernjih novosti, do naših medijskih partnera RTV Pančevo i nedeljnika „Pančevac“.
PRVIH 100 DANA RADA DVORANE „APOLO“

Muzika: 30 dešavanja, gosti i umetnici, regionalne ali i svetske zvezde iz Hrvatske, Italije , Amerike, Crne Gore, Nemačke, UK, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Koncerti (pop, rok, pank, hip hop): Rundek Trio – Hrvatska, Zemlja gruva, Bad Copy, Repetitor, Str8 Miki and Boys, Brkovi (Zg) & Čovek bez sluha (Kg), Rambo Amadeus, General Levy, Rahmanee & Sajsi MC, Obojeni program, Stray Dogg, Six Pack & Doghouse
Klasična muzika 5 koncerata: (romantizam, barok, tango, filmska muzika) Kamerata, Nevski, Koncert klasične muzike – Nikola Đurica (klarinet), Muziučka škola Jovan Bandur
Pančevalčki bendovi – 3 koncerta: medju kojima I Tradicionalan koncert „Oliveru u čast“, ukupno 17 pančevačkih bendova
Elektronska muzika uključila je 3 velike žurke: Lea Dobričić, Marko Nastić, Dejan Milićević, IAN POOLEY, Soft 85, Boca Vasionski, Marko Milosavljević
Rok fest: Elemental i Iskaz, sa gostima: Kojot i Marčelo
Riverside Blues Summit
Obeležen Bob Marley’s Day
Pokrenuta pančevačka džez scena: Friday nights at Apolo, održani koncerti: “Pančevo All Stars” i Dušan Ivanišević Kvartet

Dečiji program: uključio je 7 programa, koji je ugostio mališane pančeva, ali I najmlađu publiku za koju smo organizovali besplatan prevoz iz naseljenih mesta.
Pozorišne predstave: Sebični princ – Branka Kockice, Uspavana lepotica – pozorišta Pinokio, Nebojša i princeza, Zbunjeni Aladin i 40 razbojnika
Nastup pančevačkih dečijih horova: Zvončići i Zvontim

Pozorišni program: predstavio je 7 predstavai programa:
Predstava: Insalatina Verde koprodukcija FDU I DOP
“Dok nas smrt ne razdvoji” – pozorište integracija
Predstava: „A GDE SU KOKOŠKE?“
veče Stand Up! komedije
Pozorišni komad „Austrocalypse NOW!“ i okrugli sto, kulturni centar Boem iz Austrije
Jugoslovensko dramsko pozorište: HINKEMAN: ŠTA MORA NEKA BUDE
Promocija knjige „Dramski klub Gimnazije Uroš Predić“

Kniževnost je okupila 2 programa:
promovisana je edicija:Najbolja
The Heart of Saturday night – veče posvećeno Tom Waitsu I njegovoj biografiji

Filmski program: okupio je 15 filmskih projekcija I dešavanja
obeležena je 100 godišnjica bioskopa u Pančevu
održan 6 filmski festival In Treš – 5 dana
projekcije francuskog filma- FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN
projekcije izraelskog filma
film Zagrebačke priče 2
film Krugovi

Program mladi u fokusu , edukacije i tribihne – imali su 5 programa
Sajam UG i volontera
obeležen Dan borbe protiv side
Tribina o seksualnom zdravlju, ponašanju i tabuima: Virus humane dezinformacije
Projekcije filma „Krugovi“ Srdana Golubovića i tribina „Srđanovi krugovi ili priča o heroju“
Seminar iz prezentacijskih komunikacijskih veština za kreativce – Relja Dereta

Likovni program: 9 programa
Otvorena Outside galerija sa C6H6 kids
izložbe: Vuk Palibrk, Damjan Kovačević, Miladin Miletić, Branislav Babić „Kebra“,Aleksandar Todorović
Strip radionica “Socijalna pravda u Srbiji”

____________________________________________________________________________

17.2.2014.

IZVEŠTAJ O RADU DOMA OMLADINE PANČEVO ZA 2013. GODINU

Izveštaj možete preuzeti ovde >>> Izvestaj DOP 2013 – final

____________________________________________________________________________

19.12.2013

SPECIJALNI NOVOGODIŠNJI PROGRAM U DVORANI APOLO

Muzički programi u novoj dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo
Nakon uspešnog otvaranja nove dvorane „Apolo“ krajem novembra 2013, koncertom sastava „Rundek Cargo Trio“ i organizovanja prvog „Riverside Blues Summit-a“ i tradicionalnog „Rock Fest-a“ prošlog vikenda, Dom omladine Pančevo sa zadovoljstvom najavljuje novogodišnji muzički program, koji će se održati do kraja decembra u novoj dvorani „Apolo“.

Novogodišnji muzički program počinje u subotu, 21. decembra u 21 čas, specijalnom žurkom „DJs: Marko Nastić i Lea Dobričić“ a nastavlja se koncertom klasične muzike kamernog gudačkog orkestra „Kamerata Pančevo“ u četvrtak, 26. decembra sa početkom u 20 časova. Ljubitelje rokenrola u subotu, 28. decembra očekuje sjajan program, kada nastupaju sastavi „Repetiror“ i „Straght Mickey and the Boyz“. Za novogodišnju noć, 31. decembra, Dom omladine pripremio je poseban program: koncert benda „Bad Copy“ i „New Year Swag“ žurku.

DJs: Marko Nastić i Lea Dobričić
21.decembar u 21.00, dvorana „Apolo“
Cena ulaznice: 400 dinara u pretprodaji, 500 na dan programa

DJ Marko Nastić:
Tokom devedesetih Marko Nastić je postao sastavni deo svih važnih tehno događaja u Beogradu i Srbiji. Već do svoje 25. godine je svirao sa didžejevima poznatim u svetskim razmerama kao što su Karl Koks, Riči Hotin, Marko Karola, Kevin Saunderson, Grin Velvet, Adam Bejer, Bili Nesti i Sven Fet. Pridruživanjem timu „Recycled Loops“, kao i potpisivanjem za berlinsku didžej agenciju „Kne’Deep“, Nastućeva internacionalna karijera nastavlja da cveta. Svoju prvu vanevropsku turneju odradio je 2002. godine u Brazilu, a sada redovno nastupa u Britaniji, širom Azije i Evrope. Marko Nastić je stvorio prvu srpsku tehno izdavačku kuću pod imenom Recon Warriors, u okviru koje funkcionišu još dva lejbela – “Recon Light” i “Traffica”. Nastić je glavni akter promocije tehno zvuka u Srbiji i najaktivniji srpski didžej u inostranstvu.

DJ Lea Dobričić:
Pobednica takmičenja „Burn Studios Resedency 2013“ i rezident prestižnog Ibica kluba „Privilege“.
U maju 2010. godine osvojila je i mesto među stotinama takmičara na Remix Contest „Stefano Noferini – Papi“, a njen remix je izdat na “Deeperfect records” etiketi. Od tog momenta uspostavila je saradnju sa mnogim izdavačkim kućama poput Bosphorus Underground Recordings, Italo biusiness, Freshin, Butane recordings, Lovable Fairy Tale, Killing Machine, No-Logic…Njen rad se bazira na deep house-u, tech house-u, minimal-u i techno-u.
Koncert „Kamerata Pančevo“: Tango
26. decembar u 20.00, dvorana „Apolo“
Cena ulaznice: 150 dinara

Solisti : Sreten Jović – viola i Aleksandra Jović – violina
gosti koncerta: Gudački orkestar Muzičke škole Jovan Bandur
Na programu: Pjacola: Adios nonino, Milonga del angel, Oblivion, Romance del Diablo, Grand Tango, Primavera Potena, Libertango

Kamerni gudački orkestar „Kamerata Pančevo“ osnovan je 2010. godine na inicijativu mladog umetnika Sretena Jovića. Od samog početka okuplja najperspektivnije mlade umetnike naše zemlje. Glavni i osnovni princip kojeg se drže je visok kvalitet izvođenja muzike, maksimalni profesionalizam i velika ambicija. U sklopu projekta „Koncertna sezona 2013“ održali su četiri koncerta kamernog kudačkog orkestra sa solistima i tri koncerta kamerne muzike.

Koncert „Repetitor“ i „Straght Mickey and the Boyz“
28. decembar u 21.00, dvorana „Apolo“
Cena ulaznice: 200 dinara u pretprodaji, 300 na dan programa

Repetitor
“Repetitor” je beogradska rokenrol grupa nastala 2005. godine, pridruživanjem Ana-Marije Cupin (bas, glas), Mileni Milutinović (bubnjevi) i Borisu Vlastelici (gitara, glas) koji su već neko vreme svirali zajedno. “Repetitor” od početka 2006. godine nastupa po Beogradu a kasnije i po ostalim većim gradovima u Srbiji i sa grupama Partibrejkers, Kanda, Kodža i Nebojša, Jarboli, Dža ili bu, Obojeni program. Prvi studijski snimak grupe, singl „Ja“, koji je objavljen na kompilaciji “Jutro će promeniti sve?”, proveo je pet nedelja na prvom mestu liste domaćih singlova Radija B92. Repetitor učestvuju sa tri pesme i na kompilaciji “Zdravo, zdravo, zdravo” (Kultur Akt, 2008), na kojoj je predstavljeno pet tada novih bendova iz Beograda. Njihov debi album „Sve što vidim je prvi put“ snimljen je 2008. godine. Trenutno promovišu svoj novi  album „Dobrodošli na okean“.

Straight Mickey and the Boyz
“Straight Mickey and the Boyz” definiše se kao eksplozivni rokenrol, sirova i nepatvorena energija na fenomenalnim živim nastupima, autentičan stav i muzička kompetencija. U relativno kratkom roku sasvim su zasluženo izborili mesto retke poslastice u srcima pravih (retkih) ljubitelja istinske rokačine. Uživaju da improvizuju, stoga im pesme nikada ne zvuče isto, a često ni sami ne znaju kuda će ih to u svirci odvesti. Njihovi fanovi reaguju na sve to i zato na koncertima samo od njih, fanova, zavise forme pesama i njihova dužina trajanja.

Doček Nove 2014: „Bad Copy“ i „New Year Swag“
31. decembar u 21.00, dvorana „Apolo“
Cena ulaznice: 1400 dinara u pretprodaji, 2000 na dan programa

Bad Copy

„Bad Copy“ je hip-hop sastav iz Beograda nastao 1996. godine, a koji danas čine Skaj Vikler, Timbe i Ajs Nigrutin. Bend iza sebe ima tri studijska albuma: Orbod mebej iz 1996. Godine, Sve sami hedovi iz 2003. i Najgori do sada iz 2006. godine. Povratnički album „Krigle“ predstavlja prvo studijsko izdanje sastava Bad Copy još od naslova „Najgori do sada“ iz 2006. godine i po po prvim kritikama verovatno njihov najbolji rad.
„New Year Swag“ – „Friday Swag“
„Friday Swag“ je serijal žurki koji traje već treću sezonu, a ovog puta će vam se predstaviti u specijalnom izdanju – NEW YEAR SWAG. Radi se o “crnoj” muzici – RnB, Rap, Funk i Soul zvuku.
Za vreme od kako je nastao pa do danas, ovaj serijal žurki se pretvorio u prepoznatljiv brend koji je uspeo da okupi veliki broj zadovoljnih gostiju, fanova, izvođača I saradnika.

Friday Swag ekipu čine:
Lazar Radovac – DJ Laki
Miloš Mirković – DJ Rokam
Nikola Janković – DJ Phaty
Mihailo Milovanović – Dizajner i fotograf, čovek koji je zaslužan za ceo vizuelni identitet Friday Swaga.

“Friday Swag“ se može pohvaliti gostovanjima popularnih stranih i domaćih izvođača koji su svojim nastupima doprineli još većoj popularnosti, a neki od njih su: Lil’ Fame (iz grupe M.O.P.) & Termanology (USA), Bizzo Bodega (HR), VIP, Struka i Lud, Gazda Paja, Lou Benny, Sick Touch i mnogi drugi… „Friday Swag“ ekipa je takodje i organizator prvog Booty Shake/Twerk takmičenja koje je privuklo veliki broj ljudi, medija i sponzora.

____________________________________________________________________________

10.12.2013

Poštovani muzičari,

Dom omladine Pančevo upućuje javni poziv bendovima i pojedincima sa teritorije Grada Pančeva da se prijave za učešće na koncertima čiji je cilj promocija lokalne muzičke scene.

Preuzmi formular dop – otvoren poziv pancevackim bendovima(1).

Srdačno,
Dom omladine Pančevo

____________________________________________________________________________

VEČE POSVEĆENO TOMU VEJTSU

THE HEART OF SATURDAY NIGHT – Promocija biografije Toma Vejtsa i koncert sastava „Rain Dogs“

7. decembar u 21.00 – Nova dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

U okviru obeležavanja rođendana jedinstvenog američkog autora, pesnika i kompozitora Toma Vejtsa, u subotu 7. decembra u 21 čas u dvorani „Apolo“ Doma omladine Pančevo, biće predstavljena biografija ovog velikana, uz koncert tribjut sastava „Rain Dogs“. O Vejtsovoj biografiji „Divlje godine“ razgovaraće dr Nele Karajlić i Vule Žurić. Ulaz na promociju i koncert je besplatan.

O biografiji „Divlje godine“ Džej S. Džejkobsa:

Divlje godine“ Džej S. Džejkobsa je do sada najkvalitetnije napisana biografija Toma Vejtsa, a njegovi mnogobrojni obožavaoci imaju priliku da čitaju prošireno izdanje biografije (izdavačka kuća „Dereta“), koje pokriva i najnoviji period karijere velikog umetnika. O liku i delu velikog američkog muzičara govoriće dr Nele Karajlić. Moderator razgovora: Vule Žurić.

Ovo je priča o transformaciji Toma Vejtsa od čoveka iz sirotinjske četvrti koji voli noćni život, do ekscentričnog gospodina seljaka, supruga i oca. U potrazi za ljubavlju i ličnom srećom, Waits je stvorio jedinstveno muzičko delo koje postaje sve čudnije, riskantnije i emocionalno angažovano. On je hroničar usamljenosti. On je veliki pesnik onih kojima je sreća okrenula leđa. On je prelac bajki i lažnih istorija, istrajni šaljivdžija, rođeni zabavljač.

O sastavu „Rain Dogs“:

Grupa „Rain Dogs” je jedinstveni tribute bend na srpskoj sceni, koji svira pesme Toma Vejtsa, uvodeći slušaoce u atmosferu zadimljenog njujorškog kluba, gde između zavodljivog zvuka saksofona i hrapavog vokala oživljava malu noćnu magiju. „Rain Dogs” ostvaruju pravu ravnotežu između Vejtsovih ritmičnih i slow motion drinkin’ pesama. Njihovi nastupi su često koncipirani kao kabaretske minijature i svojevrsni muzičko-poetski performansi u kojima publika postaje aktivan učesnik.

Upečatljivo izvođenje Vejtsove muzike uz autentičnu vizuelnost benda, godinama unazad privlači veliki broj poštovalaca Dogs-a, kao i zaljubljenike u Vejtsov muzički opus. S obzirom da su vremenom definitivno postali jedini ovakav bend u ovom delu sveta, i velika klupska atrakcija, ovog puta daju svoj doprinos obeležavanju Vejtsovog rođendana.

Kompletan program možete pogledati na zvaničnom sajtu: http://www.domomladinepancevo.rs/the-heart-of-saturday-night-vece-posveceno-tom-waitsu/

____________________________________________________________________________

 „BRKOVI“ POČINJU TURNEJU IZ PANČEVA

NOVA DVORANA „APOLO“ DOMA OMLADINE PANČEVO

6. decembar od 21.00 – Dvorana „Apolo“

U okviru turneje po Srbiji, hrvatski sastav „Brkovi“ nastupiće prvo u Pančevu, u novootvorenoj dvorani „Apolo“ Doma omladine u petak, 6. decembra od 21 čas. Reč je o veoma popularnom hrvatskom turbofolk/pank-rok sastavu, nastalom 2004. godine u Zagrebu. Iste večeri, kao predgrupa nastupiće kragujevački pank-rok sastav „Čovek bez sluha“, koji iza sebe ima četiri objavljena studijska izdanja.

Karte su u pretprodaji na biletarnici dvorane „Apolo“ po ceni od 500 dinara, na dan koncerta 700. Radno vreme biletarnice je od 12-18 časova, subotom od 14-18h. 

O sastavu “Brkovi”

Brkovi” su hrvatski turbofolk/pank-rok sastav iz Zagreba. Različite žanrove su duhovito spojili u melodičnu celinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove i spajaju ih sa žestinom pank-roka. Njihove zabavne i duhovite tekstove prožima poseban umetnički stil.

Sve albume („Punkfolkwellness“ 2010; „Društvo brkatih mladića“ 2011; „Balkanski esperanto“ 2012; „Brkati gosti“ 2013.) objavili su samostalno, bez posredništva diskografske kuće. Albumi se mogu preuzeti u mp3 formatu na zvaničnoj internet stranici benda.

Po svemu sudeći, “Brkovi” su pravi pank-rok sastav. Umesto pravih imena predstavljaju se nadimcima, albume nude besplatno, tekstovi pesama su duhoviti i ponekad uvredljivi. Zanimljivo je da su 2013. godine “Brkovi” izdali kompilaciju na kojoj bendovi iz regije sviraju obrade njihovih pesama.

Muziku kakvu sviraju “Brkovi” ranije su svirali uglavnom bosanski sastavi poput bendova “Vatreni poljubac” i “Nervozni poštar”.

____________________________________________________________________________

SVEČANO OTVARANJE NOVE DVORANE „APOLO“ DOMA OMLADINE PANČEVO

23. NOVEMBAR U 21.00 – KONCERT „RUNDEK CARGO TRIO“

Nakon više meseci građevinskih radova, 23. novembra svečano će biti otvoren nov, kompletno renoviran multifunkcionalan prostor – dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo. Inicijativu rekonstrukcije stare bioskopske dvorane „Apolo” podržao je Grad Pančevo kako bi se nadoknadio nedostatak adekvatnog prostora za okupljanje mladih.

Dvorana „Apolo” biće svečano otvorena koncertom „Rundek Cargo Trija”, 23. novembra sa početkom u 21 sat. Trio nastupa u okviru srpske turneje i to u sastavu: gitarista i pevač Darko Rundek, violinistkinja Isabel i multiinstrumentalista Dušan Duco Vranić.

Gitarista, pevač i autor Darko Rundek, frontmen zagrebačkog benda „Haustor“ koji je iza sebe ostavio niz uticajnih albuma poput „Trećeg svijeta“ (1983), otisnuo se devedesetih u izuzetno uspešnu samostalnu karijeru objavivši niz danas kultnih albuma – „Apokalipso“ (1997), „U širokom svijetu“ (2000), „Ruke“ (2002) i „MHM A-HA OH YEAH DA-DA“ (2006). U želji da napravi novi iskorak u svojoj karijeri, Rundek se uz Isabel i Ducu iz „Cargo orkestra“, otisnuo u novu muzičku pustolovinu zvanu „Rundek Cargo Trio” koji je 2010. godine objavio prvi album „Plavi avion“. U novootvorenoj dvorani „Apolo” publika će imati priliku da uživa u dobroj atmosferi i muzici, po čemu se koncerti ovog sastava posebno pamte.

Karte se mogu naći u prodaji na blagajni Kulturnog centra Pančeva, po ceni od 600 dinara, i na dan koncerta po ceni od 800 rsd.

Istog dana, pre zvaničnog otvaranja, u 20.30, neformalna grupa C6H6 KIDS otvoriće „Outside galeriju” Doma omladine Pančevo StreetArt performansom.

O novoj dvorani „Apolo” Doma omladine Pančevo

Objekat se prostire na površini od 700 kvadratnih metara, u ulici Maksima Gorkog broj 6. Sastoji se od velike dvorane, galerije, hodnika, posebno izolovanog prostora za izvođače i sanitarnog čvora. Reč je o klimatizovanom, bezbednom i moderno uređenom prostoru u kome će se organizovati koncerti, pozorišne predstave, izložbe, projekcije filmova, književne večeri, programi za decu, obrazovni i informativni sadržaji za mlade, programi koji podržavaju amaterizam i razvoj aktivizma mladih. Ukupni troškovi za renoviranje iznosili su oko 21 milion dinara.

Ove godine obeležava se 100 godina od prve bioskopske projekcije u Pančevu, organizovane upravo u ovom prostoru, objektu nekadašnjeg bioskopa „Apolo”, osnovanog 1913. godine.

Prostor dvorane „Apolo”, kao mesto kulturnog susretanja i razmene kreativnih ideja različitih aktera/ki, nudi priliku za  realizovanje brojnih programa: kako samog  Doma omladine, tako i programa i projekata u saradnji sa drugim institucijama, obrazovnim ustanovama, pojedincima/kama, umetničkim udruženjima i organizacijama civilnog društva. Prostor će biti otvoren i za inovativne projekte, alternativnu, eksperimentalnu i andergraund scenu. Mladi kreativni umetnici, studenti, srednjoškolci, formalna udruženja, neformalne grupe i udruženja građana kao i obrazovne i ustanove kulture, imaće u prostoru dvorane „Apolo” jednake mogućnosti za izražavanje i prezentovanje stvaralaštva i aktivnosti.

Leave a Reply