Škola crtanja

13. 03. 2018 Aktivnosti

8. maja 2018. godine, nakon kraće pauze usled renoviranja ateljea, nastavila je sa radom škola crtanja Doma omladine u Pančevu. To je škola koja je daleke 1982. godine započela sa radom pod vođstvom akademskog slikara Čedomira Kesića. Svojim specifičnim i nenametljivim pristupom Kesić je oformio i znalački vodio ovu školu, stvorivši od nje istinski brend našeg grada. Njegova koncepcija besplatnog otvorenog ateljea, gde se izučavaju osnovni principi crtačkog zanata, kroz studijsko crtanje po modelu oplemenila je mnoge generacije, dok je nekima od njih dala osnovu za dalje studiranje i profesionalni rad. Kao prateći program uz školu crtanja organizivane su izložbe i predavanja. Od posebnog značaja su predavanja o starim i novim umetničkim zanatima, iza kojih je ostala zavidna kolekcija plakata.

Iz ove škole izašao je veliki broj umetnika koji značajno oblikuju likovni život naše sredine. Za svojih 36 godina postojanja, ova škola je postala jedna od najpoznatijih škola u Srbiji, stvorivši jedan poseban stil koji se već dugi niz godina prepoznaje kao pančevačka škola crtanja. Njena specifičnost je u tome što je oslonjena na klasične vrednosti umetničkog zanata, a u isto vreme
otvorena je za nove ideje i pristupe. Galerijski prostor, svojim programom , osim prezentacije rada polaznika škole crtanja, prati i ostale aktivnosti i programe. Doma omladine, predstavlja umetnike iz drugih sredina, pruža šansu mladim umettnicima a posebnu pažnju posvećuje likovnom radu osnovnih i srednjih škola u Pančevu.

Iz svega ovoga jasno je da treba nastaviti i unapređivati dosadašnji rad škole koja je svakako zaslužila svoje značajno mesto na kulturnoj mapi grada. Škola nastavlja sa uobičajenim tempom rada utorkom, sredom i četvrtkom, od 17 do 20 časova.

Školu crtanja vodi akademski slikar Zoran Deranić.

Najnovija dešavanja

Irish Stew i Ukratko Štef

22. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

Ničim izazvan i Rampa

08. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

ASAP

02. 03. 2019 od 21h
Žurke
detaljnije