ODRAVNJIVANJE /Nik Suzenis/ – predstavljanje stripa

05. 12. 2017 od 20h Tribine

POBUNA PROTIV REČI

Dom omladine Pančevo predstavlja unikatno novo izdanje, „Odravnjivanje“ (Unflattening) Nika Suzenisa, prvi odbranjeni doktorat u formi stripa, koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press, Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku.
Spsko izdanje „Odravnjivanja“ objavio je Centar za promociju nauke.

Kako navodi Harvard University Press, „Odravnjivanje“ je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nesamerljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja.
Inspirisan satiričnom knjigom „Ravanija“ Edvina Abota iz 1884. godine, u kojoj je svet ravna ploča u kojem žive dvodimenzionalni likovi, Nik Suzenis u „Odravnjivanju“ vizuelni izraz vidi kao posebnu formu koja nas tera da podignemo pogled iz „ravnog“, ograničenog sveta teksta.
„Odravnjivanje“ je dobio više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.
Takođe, dobio je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu, a bio je i nominovan u kategoriji najboljeg akademskog rada 2016. za jednu od najprestižnijih nagrada u svetu stripa, Eisner Award koja se dodeljuje svake godine na velikom sajmu stripa u San Dijegu u Kaliforniji.

Na predstavljanju ovog neobičnog doktorata u formi stripa govoriće strip crtač Aleksandar Zograf, prevodilac stripa na srpski jezik Marija Novaković i urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“ i izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke Ivan Umeljić.

Najnovija dešavanja

Irish Stew i Ukratko Štef

22. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

Ničim izazvan i Rampa

08. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

ASAP

02. 03. 2019 od 21h
Žurke
detaljnije