O nama

Dom omladine Pančevo je ustanova kulture osnovan je 1975. godine,  čiji je osnivač Grad Pančevo. Bavi se organizacijom edukativnih i kulturno-zabavnih programa za decu i omladinu. Raspolaže sa 21 zaposlenim licem, sa prostornim kapacitetom za kulturna i edukativna dešavanja od 3000 kvadrata i adekvatnom opremom.

Urednici svih vrsta programa pratili su interese omladine u ovom gradu i okolnim selima i tesno sarađivali sa mladim talentovanim umetnicima koji su uz pomoć Doma omladine napravili prve korake ka ozbiljnoj afirmaciji. Ostvaruje se saradnja sa školama u pančevačkoj opštini, udruženjima, kulturnim i drugim institucijama od javnog značaja a poslednjih godina i mnogobrojnim Nevladinim organizacijama u kojima se velikim delom kao aktivisti pojavljuju naši mladi sugrađani zanimajući se za ekološka, humanitarna i pitanja od javnog značaja i interesa.

Dom omladine priprema programe za mlade u raznim oblastima stvaralaštva: koncerte, filmske projekcije, pozorišne predstave, likovne i foto izložbe, tribine i književne večeri.

Od 1975. godine kada je ova institucija počela da deluje u našem gradu, zaživele su značajne manifestacije koje su postale tradicija Doma omladine a koje i sada pronose dobar glas o našem gradu. Najznačajnije su sledeće:

Festival alternativnih pozorišnih trupa koji je tokom više od trideset godina opstajao menjajući nazive i donekle koncepciju, uklapao se u strujanja na pozorišnoj sceni naše zemlje i prezentovao dostignuća savremenih teatara na našim prostorima. Poslednjih godina ovaj festival se zove Ex-Teatar Fest i okuplja najznaćajnije pozorišne trupe koje, po mišljenju selektora, ocrtavaju stanje stvari u današnjem teatru i prikazuju kojim putem ide savremeno pozorište. Festival u Pančevu postao je relevantno mesto za procenu stanja alternativnog pozorišta. Interes publike za Festival ne jenjava a u našem gradu okuplja se nekoliko pozorišnih grupa.

Takođe, veliki i značajan projekat Doma omladine je zbornik poezije i proze “Rukopisi”. U prvih trinaest godina “Rukopisi” su davali šansu mladim pančevackim pesnicima da vide svoje stihove u svom zborniku. Narednih godina konkurs se proširio na prostor Jugoslavije, da bi danas okupljao mlade pesnike i pisce sa prostora bivše Jugoslavije.

Etno glas jedan je od novijih manifestacija u organizaciji Doma omladine i KUD Stanko Punović. Festival ima za cilj da prikaže i sačuva od zaborava bogato pevačko nasleđe naših predaka. Izvorne narodne pesme okupljaju grupe iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva.

Više od dvadeset godina “Škola crtanja” u Domu omladine pomaže mladim likovnim stvaraocima da steknu osnovna znanja u slikarstvu, grafici, vajarstvu – a koja su pomogla mnogima da se upišu na Akademije likovne ili primenjene umetnosti. Preko pedeset polaznika škole crtanja uspelo je da ostvare svoj san.Škola animiranog i kratkog filma odvela je mlade umetnike pravo prema nagradama na Festivalima u zemlji i inostranstvu.Pod krovom Doma omladine iznedrio se i strip magazin “Kuhinja”.

Jedna od svetlih tačaka programskih aktivnosti Doma omladine svakako je muzički program – tokom trideset godina omladina Pančeva imala je diskoteku, džez klub a videla je i uživala u preko hiljadu koncerata najznačajnijih i najzvučnijih imena koja su stvarala jugoslovensku rokenrol istoriju (Riblja čorba, EKV, Azra, Film, Haustor, Prljavo kazalište, Đavoli, Van Gogh, Yu grupa, Zabranjeno pušenje, Bijelo dugme, Partibrejkersi, …). Održavane su i gitarijade za mlade grupe u potrazi za afirmacijom, a poslednjih godina tokom leta i Rock Fest. Kao dopuna muzičkom programu, u Domu funkcioniše i PAnDEMOnium studio za muzičke probe i snimanja.

Dom omladine Pančevo nastavlja sa organizacijom svojih tradicionalnih dešavanja i aktivnosti, ali i otvara vrata za realizaciju novih standarda usluga u kulturi i za mlade, preuzimajući odgovornost za učešće u realizaciji Strategije kulturnog razvoja Grada Pančeva 2012-2016. i odgovornost da bude nosilac Strategije razvoja brige o mladima Grada Pančeva