rukopisi40
  • Details
  • Tags
  • More

Konkurs: Rukopisi 41

Home  /  Knjizevnost  /  Current Page

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 41”

rukopisilogo

Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresovane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji, 41. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 41“.
Konkurs će biti otvoren do 20. februara 2018. godine, a pravo učešća imaju devojke i mladići od 15 do 30 godina koji pišu na jezicima bivših ex-Ju republika i jezicima nacionalnih manjina.
Treba poslati do 3 pesme i / ili 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (dakle, do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, brojem telefona i i-mejlom (u fajlu sa radovima i u ,,telu“ e-mejla!) na: zbornikrukopisi@gmail.com ili Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (sa naznakom ,,za Rukopise 41”). Nije obavezno slati na obe adrese, već po izboru, običnom poštom ili elektronskom, a prednost je na elektronskoj pošti.
Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!

,,Rukopisi 41″ će izaći iz štampe početkom maja tekuće godine, a krajem maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno dvodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom.

 

rukopisi40-1

ČETRDESETI ROĐENDAN „RUKOPISA“

Pre četrdeset godina, objavljeni su prvi „Rukopisi“. Prvobitno zamišljeni kao zbornik poezije mladih pančevačkih pesnika, „Rukopisi“ su vremenom postali jedno oda najznačjnijih mesta okupljanja književne omladine u SFRJ, da bi se, nakon ratova devedesetih, a početkom dvadeset i prvog veka, ponovo izborili za status jedne od najkreativnijih i najvidljivijih tačaka susreta mladih književnih stvaralaca regiona.

Više informacija možete pronaći na Fb stranici Rukopisa

UREDNICI RUKOPISA SU REKLI:

Za naš zbornik čuo je svako ko se ikada zanosio mišlju da postane pisac. Mladi autori, kojima je pisanje faza u odrastanju, potreba da se svet promišlja i da se kroz njega i iskustvo prođe napisanom pesmom ili pričom, ali i oni drugi, koji će posle objaviti i prvu i drugu, i nastaviti da objavljuju knjige. Rukopisi su uvek bili tu. I za mlade Pančevce daleke 1976. godine zahvaljujući profesoru Paraušiću, koji je i sam bio pesnik, ali i za nove generacije postjugoslovenskog kulturnog prostora. Znali smo da je ideja pomalo rizična, da možda neće zaživeti, da odaziv možda neće biti najbolji, ali smo sve ove godine bili istrajni i verovali u ideju kako književnost treba da okuplja i spaja ljude koji se čitaju i razumeju. I nismo pogrešili. Ove godine, na nepunih mesec dana od izlaska iz štampe Rukopisa 40 i mini-književne manifestacije u našem gradu, uredničko-organizatorski tim Doma omladine može da kaže s ponosom kako su Rukopisi književna institucija. To je pasoš koji kao tajnu ulaznicu u odabrano društvo nosi i Urška iz Slovenije, i Merima iz Bosne, i Alen iz Hrvatske, Slobodan iz Crne Gore, Davor iz Makedonije ili Jelena iz Srbije. I s tim pasošem prelaze se granice. Najlepše u svemu je to što su to ne samo stvarne linije razdvajanja država, već međe koje spajaju i otkrivaju mnogobrojne svetove koje čitamo od ovih mladih ljudi između korica našeg zbornika.

Jasmina Topić (gl.urednik)

*

Pančevački Rukopisi, iako pune 40 godina, nisu upali u krizu srednjeg doba, i uprkos vremenu u kojem živimo, a koje više razara nego stvara, ova knjiga postaje sve bolja i jača. Ona odoleva današnjem trendu da sve što je dobro i vredno – nestaje. Zbog toga mi je posebno drago što ovaj, nevelik obimom ali velik kvalitetom, zbornik izlazi baš u mom gradu. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji. Prvi Rukopisi objavljeni su 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva. Četvrti broj Rukopisa dobija novu adresu – Dom omladine i tu nastavlja da živi sve do danas. Pančevo je oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su u uredništvu (osim prvih sedam izdanja, kada je urednik je bio sam Paraušić), uvek bili afirmisani pisci našeg grada čija imena ne treba zaboraviti: Bogdan Mrvoš, Miloš Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković, a novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina činili su: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, Miloš K. Ilić, Čarna Popović. I zaista, kada pročitamo sva ova imena, i shvatimo kroz čije sve ruke su prošle hiljade i hiljade pesama i priča, možemo samo da budemo zahvalni što se te 1976. jedan pesnik odvažio da bude začetnik velike i lepe ideje. Hvala mu.

Čarna Popović

*

Slaveći ove godine 40. rođendan, Rukopisi nastavljaju ono najbolje iz svoje dosadašnje prakse, okupljajući na jednom mestu poetički raznovrsne pesnike i prozaiste, podržavajući i negujući raznolikost i slobodu. Žiri je ove godine nastojao da što bolje balansira između afirmisanih i neafirmisanih autora, te autora koji uzrastom pripadaju onoj najmlađoj ciljnoj grupi (srednjoškolci) i onih koji su već iskusni. Posebno raduje i činjenica da je u zborniku prisutno nekoliko pančevačkih autora, čime se opravdava reputacija koju Pančevo ima i iz koje su Rukopisi i ponikli. Ovogodišnji zbornik beleži i neke vlastite rekorde: na konkurs se prijavilo čak 395 autora, što znači da je žiri razmatrao preko 1100 pesama i kratkih priča, kako bi izabrao najbolje. Regionalni status Rukopisi opravdavaju svake godine iznova, postajući sve privlačniji za uvek veći broj autora i autorki iz susednih država. Ove godine naročito dobar odziv beleže autori iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sad već tradicionalno i Makedonije. Rukopisi 40 donose, takođe, pet mladih crnogorskih pesnikinja čija poezija spada u sam vrh ovogodišnjeg konkursa i koje potencijalno najavljuju preraspodelu snaga na crnogorskoj, još uvek dominantno muškoj, pesničkoj sceni.

Srđan Gagić

___________________________________________________________________________________

Pročitajte Rukopise 38