Konkurs: Rukopisi 41

20. 02. 2018 od 12h Književnost

Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresovane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji, 41. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 41“.
Konkurs će biti otvoren do 20. februara 2018. godine, a pravo učešća imaju devojke i mladići od 15 do 30 godina koji pišu na jezicima bivših ex-Ju republika i jezicima nacionalnih manjina.
Treba poslati do 3 pesme i / ili 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (dakle, do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, brojem telefona i i-mejlom (u fajlu sa radovima i u ,,telu“ e-mejla!) na: zbornikrukopisi@gmail.com ili Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (sa naznakom ,,za Rukopise 41”). Nije obavezno slati na obe adrese, već po izboru, običnom poštom ili elektronskom, a prednost je na elektronskoj pošti.
Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!

,,Rukopisi 41″ će izaći iz štampe početkom maja tekuće godine, a krajem maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno dvodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom.

ČETRDESETI ROĐENDAN „RUKOPISA“

Pre četrdeset godina, objavljeni su prvi „Rukopisi“. Prvobitno zamišljeni kao zbornik poezije mladih pančevačkih pesnika, „Rukopisi“ su vremenom postali jedno oda najznačjnijih mesta okupljanja književne omladine u SFRJ, da bi se, nakon ratova devedesetih, a početkom dvadeset i prvog veka, ponovo izborili za status jedne od najkreativnijih i najvidljivijih tačaka susreta mladih književnih stvaralaca regiona.

Više informacija možete pronaći na Fb stranici Rukopisa

UREDNICI RUKOPISA SU REKLI:

Za naš zbornik čuo je svako ko se ikada zanosio mišlju da postane pisac. Mladi autori, kojima je pisanje faza u odrastanju, potreba da se svet promišlja i da se kroz njega i iskustvo prođe napisanom pesmom ili pričom, ali i oni drugi, koji će posle objaviti i prvu i drugu, i nastaviti da objavljuju knjige. Rukopisi su uvek bili tu. I za mlade Pančevce daleke 1976. godine zahvaljujući profesoru Paraušiću, koji je i sam bio pesnik, ali i za nove generacije postjugoslovenskog kulturnog prostora. Znali smo da je ideja pomalo rizična, da možda neće zaživeti, da odaziv možda neće biti najbolji, ali smo sve ove godine bili istrajni i verovali u ideju kako književnost treba da okuplja i spaja ljude koji se čitaju i razumeju. I nismo pogrešili. Ove godine, na nepunih mesec dana od izlaska iz štampe Rukopisa 40 i mini-književne manifestacije u našem gradu, uredničko-organizatorski tim Doma omladine može da kaže s ponosom kako su Rukopisi književna institucija. To je pasoš koji kao tajnu ulaznicu u odabrano društvo nosi i Urška iz Slovenije, i Merima iz Bosne, i Alen iz Hrvatske, Slobodan iz Crne Gore, Davor iz Makedonije ili Jelena iz Srbije. I s tim pasošem prelaze se granice. Najlepše u svemu je to što su to ne samo stvarne linije razdvajanja država, već međe koje spajaju i otkrivaju mnogobrojne svetove koje čitamo od ovih mladih ljudi između korica našeg zbornika.

Jasmina Topić (gl.urednik)

Pančevački Rukopisi, iako pune 40 godina, nisu upali u krizu srednjeg doba, i uprkos vremenu u kojem živimo, a koje više razara nego stvara, ova knjiga postaje sve bolja i jača. Ona odoleva današnjem trendu da sve što je dobro i vredno – nestaje. Zbog toga mi je posebno drago što ovaj, nevelik obimom ali velik kvalitetom, zbornik izlazi baš u mom gradu. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji. Prvi Rukopisi objavljeni su 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva. Četvrti broj Rukopisa dobija novu adresu – Dom omladine i tu nastavlja da živi sve do danas. Pančevo je oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su u uredništvu (osim prvih sedam izdanja, kada je urednik je bio sam Paraušić), uvek bili afirmisani pisci našeg grada čija imena ne treba zaboraviti: Bogdan Mrvoš, Miloš Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković, a novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina činili su: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, Miloš K. Ilić, Čarna Popović. I zaista, kada pročitamo sva ova imena, i shvatimo kroz čije sve ruke su prošle hiljade i hiljade pesama i priča, možemo samo da budemo zahvalni što se te 1976. jedan pesnik odvažio da bude začetnik velike i lepe ideje. Hvala mu.

Čarna Popović

Slaveći ove godine 40. rođendan, Rukopisi nastavljaju ono najbolje iz svoje dosadašnje prakse, okupljajući na jednom mestu poetički raznovrsne pesnike i prozaiste, podržavajući i negujući raznolikost i slobodu. Žiri je ove godine nastojao da što bolje balansira između afirmisanih i neafirmisanih autora, te autora koji uzrastom pripadaju onoj najmlađoj ciljnoj grupi (srednjoškolci) i onih koji su već iskusni. Posebno raduje i činjenica da je u zborniku prisutno nekoliko pančevačkih autora, čime se opravdava reputacija koju Pančevo ima i iz koje su Rukopisi i ponikli. Ovogodišnji zbornik beleži i neke vlastite rekorde: na konkurs se prijavilo čak 395 autora, što znači da je žiri razmatrao preko 1100 pesama i kratkih priča, kako bi izabrao najbolje. Regionalni status Rukopisi opravdavaju svake godine iznova, postajući sve privlačniji za uvek veći broj autora i autorki iz susednih država. Ove godine naročito dobar odziv beleže autori iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a sad već tradicionalno i Makedonije. Rukopisi 40 donose, takođe, pet mladih crnogorskih pesnikinja čija poezija spada u sam vrh ovogodišnjeg konkursa i koje potencijalno najavljuju preraspodelu snaga na crnogorskoj, još uvek dominantno muškoj, pesničkoj sceni.

Najnovija dešavanja

NaranDŽemovanje

27. 12. 2018 od 21h
Koncerti
detaljnije

05. 12. 2018 od 13h
Tribine
detaljnije

Green Days

15. 12. 2018 od 20h
Koncerti
detaljnije