Jazz: From Russia with Love

10. 11. 2017 Jazz

Svestrani saksofonista iz Rusije, Oleg Kirejev je jedan od prvih muzicara koji je inkorporirao Baškirijske narodne instrumente i grleno pevanje (slicno Mongolskom) u jazz. Podjednako je zainteresovan za mejnstrim i modalni jazz kao i za fjuzn i druge modernije ritmove. Rodjen i odrastao u Baškiriji, oblasti u blizini granice Evrope i Azije, Oleg je bio u mladosti izlozen uticaju dve muzicke tradicije, Azijske I Evropske. Njegova strast prema tradicionalnom jazzu i bi bapu, kombinovana sa folkloram regiona, pomogla mu je da razvije sopstveni prepoznatljivi stil i postavi svoje ime medju najinteresantnije instrumentaliste savremene Ruske jazz scene.

Snimio je trinaest cd izdanja, od toga dva cda u Nju Jorku sa tamosnjim poznatim muzicarima (Keith Javors, Boris Kozlov, Erich Strickland, Tom Harrell, Ben Williams itd) i aktivan je sirom Evrope, SAD I Japana.

Linkovi:

http://www.olegkireyev.com/en/bio

http://www.olegkireyev.com/en/music

Press

„Oleg’s playing is a marvelous combination of styles, incorporating a whole lot of players. I hear echoes of the 1920’s and John Coltrane combined with the unstructured jazz“. Bud Shank, musician , USA . 

What’s cool (to me, at least) about the result is how unabashed the band is in swinging genuinely hard on chestnut exotica like Puerto Rican-born Ellington trombonist Juan Tizol’s „Caravan,“ which Oleg Kireyev turned to as an encore, and seems born to blow, dervish-like. Howard Mandelpresident of the Jazz Journalists Association, USA

„A Russian sax player with a reputation for hard swing and high excitement…“ The Express Star,GBR.

„The musician performing looked like a priest of a strange music patronizing God. Through all the night his eyes were shining with that fire of a man who totally devoted himself to the deed beloved“. OpenMusic magazine, Russia.

„The tenor saxophonist from Ufa in the Urals is establishing a reputation as an entertaining and skilled musician… Revolutionary Russian reedman Oleg Kireyev…“ The Evening Mail, GBR.

„The Russian sax player breaks down genre borders“. Paul Freeman / Entertainment Writer,USA
„Wow! I said, and settled in to listen to a saxophone performer from Russia! Incredibly good and smooth, full of verve, and style, and class, and that is what Russian saxophonist Oleg Kireyev…“ Lee Prosser (JazzReview.com®)

Max Kochetov (saksofon), rođen je 9-og januara 1979. godine u Kijevu(Ukrajina).Muzikom je počeo da se bavi od 6-e godine,svirajući harmoniku i klarinet. U 9-oj godini počinje da svira saksofon u dečijim duvačkim i jazz orkestrima.
Od 1992-1997-student Kijevskog državnog muzičkog koledža “R.M.Gliera” –specijalnost saksofon.
1997-e godine odlazi u Erfurt(Nemačka),gde uzima časove kod jednog od najpriznatijih Evropskih saksofonista, Zbignewa Namislowskog(Poljska). Časove ansambla pohađa u klasi Johna Taylora(V.Britanija) i paralelno svira po jazz klubovima u Nemačkoj i Francuskoj.
Od 2006.godine živi i radi u Srbiji.
Sarađivao je sa mnogim muzičarima kao što su: Duško Gojković(trumpet),Jon Faddis(trumpet),Chuck Findley(trumpet),Vincent Herring(saxophone),Tim Garland(saxophone), Martin Gjakonovski(bass)

Najnovija dešavanja

Irish Stew i Ukratko Štef

22. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

Ničim izazvan i Rampa

08. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

ASAP

02. 03. 2019 od 21h
Žurke
detaljnije