• Details
  • Gallery
  • Tags
  • More

Izložba radova polaznika Zimske škole karikature

Home  /  Izlozbe  /  Current Page

Zimska škola karikature trajala je od 14. januara do 25. marta 2017. godine, svake subote, od 10 do 12 sati, u organizaciji Doma omladine Pančevo. Polaznici škole bila su deca od 6 do 15 godina. Na časovima je bilo u proseku četrdesetak dece, koja su izrazila veliko interesovanje i volju za radom. Treba istaći da su školu pohađala i deca koja žive van Pančeva.

Smisao Zimske škole karikature bio je da deca steknu predstavu o tome kako živi, radi i razmišlja neko ko se bavi karikaturom i ilustracijom. Cilj je da, pomoću škole karikature, dobijemo za deset godina novu garnituru od desetak ili više talentovanih ljudi koji će predstavljati budućnost ovog grada, tj. da stvorimo novu generaciju sjajnih crtača i ljudi.

Polaznici škole imali su prilike da rade portretnu karikaturu, karikaturalni strip, prave originalne crteže koristeći samo geometrijske oblike, nacrtaju svog Sneška Belića provlačeći ga kroz razne situacije i teme, urade idejno rešenje maskote, ilustruju aforizme i zakorače u šareni svet boja.

Tokom tri meseca učestvovanja u radionicama, deca su spremila radove koje smo poslali na dva likovna konkursa – „Mozak u zemlji snova” i „Najčudnija knjiga na svetu”. Takođe, napravila su i radove za dve tematske izložbe – „Slaninijada”, koja je realizovana u februaru, i „Dani Vajferta”, koja će biti održana u junu.

Zimska škola karikature imala je i specijalne goste: Slavišu Ševrta (karikaturista), Ninu Manić (slikarka i likovni pedagog), Zorana T. Popovića (satiričar) i Marka Somborca (karikaturista „Blica”), koji su svojim znanjem i iskustvom nesebično pomogli realizaciju projekta.

Nikola Dragaš, karikaturista i ilustrator

dragas