FreeDOM Art Festival

Home  /  Current Page

„FREEDOM ART” FESTIVAL 2017

 

 

Bezuslovna sloboda ne postoji, iako se njoj oduvek težilo. Različite ljudske slobode i prava garantuju, ali i ograničavaju, ustav i zakoni, kultura, običaji, vreme, okolnosti i uslovi u kojima živimo…

Ovogodišnji „FreeDom Art” festival propagira slobodu umetničkog stvaranja i izražavanja, koja zauzima značajno mesto u korpusu ljudskih sloboda, za koju se umetnik mora (iz)boriti uprkos onima koji je ograničavaju, ali i samom sebi, jer često je autocenzura najveći tamničar slobode stvaralaštva.

 

plakat za FEJSBUK

 

19. avgust // subota

 

19 sati, Ulica generala Petra Aračića (preko puta Gradske uprave): predstavljanje murala, najava „FreeDom Art” festivala.

U subotu, 19. avgusta, kao uvod u „FreeDom Art” festival biće predstavljeni novi murali – svoj umetnički stav i pogled na slobodu izrazili su Milan Bulatović i Sanja Momčilović.

Milan Bulatović završio je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kome je sada i na doktorskim umetničkim studijama grafike. Bavi se slikarstvom, grafikom, digitalnom grafikom i crtežom. Svoj rad je do sada izlagao na šest samostalnih i više kolektivnih izložbi. Učestvovao je u nekoliko kreativnih radionica i likovnih kolonija, a njegovi radovi mogu se naći i u javnom prostoru.

Sanja Momčilović je na završnoj godini osnovnih akademskih studija slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bavi se slikarstvom, digitalnom grafikom i sito-štampom, a predmet njenog rada je ispitivanje vizuelnog potencijala u odnosu publika–delo, kao i položaj i percepcija savremenog umetničkog dela u okviru današnjeg društva u celini.

 

 

21.30, Plato Milana Mladenovića: koncert duvačkog orkestra umetničkog udruženja „Farra Fanfarra” (Portugalija).

FarraFanfarra

„Farra Fanfarra” je veliki portugalski umetnički kolektiv iz Lisabona, a čine ga muzičari i zabavljači koji su visoko specijalizovani za grupnu euforiju i prenos zaraznih ritmova kroz moć akustične muzike i duvačkih instrumenata. Mešanje različitih muzičkih stilova – funk, jazz, rock, disko i punk, kao i latino i balkanskih ritmova, garantuje jedinstven i nepredvidiv doživljaj.

U Pančevo dolaze nakon nastupa u Guči i obećavaju nezaboravno veče.

Farrafanfarra1

 

23. avgust // sreda

 

15 sati, plato ispred Narodnog muzeja Pančevo: matine žurka.

 

Grupa mladih entuzijasta napraviće predfestivalski matine na platou ispred Narodnog muzeja. Ideja je da kroz celodnevni muzički program promovišemo naredne dane festivala i zabavimo ljude različitim tipovima muzike.

Učesnici programa su Vuk Milinković (RnB), Aleksa Parović (rap), Marko Abramović (funky), Nikola Vuković (tech house), Kristijan Stanković (techno) i Branislav Vukosavljević a.k.a. Enki (techno).

 

24. avgust // četvrtak

 

20 sati, galerija Doma omladine Pančevo: svečano otvaranje festivala i otvaranje izložbe „Linije i oblik: počeci” Milice Krstić, Jelene Stojanović i Ivane Nedeljković.

Na ovogodišnjoj izložbi „FreeDom Art” festival publici će predstaviti tri devojke koje svoje znanje stiču i šire pod krovom Doma omladine Pančevo. Milica Krstić, Jelena Stojanović i Ivana Nedeljković stvaraju svoj umetnički svet, a na ovogodišnjem izdanju imaćemo priliku da se upoznamo s onim što ove tri mlade autorke imaju da saopšte. Crtež, fotografija i skulptura su različiti mediji, a ono što spaja ove mlade žene jeste Dom omladine Pančevo.

Jelena i Milica su polaznice Škole crtanja, a Ivana „izoštrava” svoj fokus pod okriljem Foto-kluba Doma omladine i časopisa „Draft”.

 

 

21 sat, Plato Milana Mladenovića: veče stand up komedije, nastupa Marina Orsag.

Marina Orsag COVER

Marina Orsag je najpoznatija hrvatska, ujedno i prva u svojoj zemlji, stand up komičarka. Do sada je imala više od 2.000 nastupa u Hrvatskoj, celom regionu, Londonu, Budimpešti, Amsterdamu, Barseloni… Učestvovala je na svim regionalnim festivalima stand up komedije, a u Skoplju je 2014. nagrađena kao najbolja komičarka regiona.

Osnovala je klub komedije „Studio smijeha” u Zagrebu. Nastupa i samostalno, i s kolegama („Kaj, bre” o srpsko-hrvatskim odnosima, „Laught Out Proud” o predrasudama prema LGBT populaciji i humoru kao sredstvu za rušenje homofobije, „Femme Frontal” o tri različita ženska karaktera iz Hrvatske, Srbije i BiH…).

 

 

22.30, Plato Milana Mladenovića: „Stand Up Jazz Routine” Jelene Jovović i Dragana Ćaline.

Jelena Jovovic 1

Jelena Jovović i Dragan Ćalina su dugogodišnji saradnici i veterani domaće muzičke jazz scene.

„Stand Up Jazz Routine” je posebno osmišljen za ovu priliku kao prirodan nastavak večeri stand up komedije u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo. Sastojci će biti jazz, pop i latino, a poneki tajni dodatak će, kao u dobrom letnjem koktelu, sa sigurnošću osvežiti pančevačku publiku u ovim vrelim noćima.

 

25. avgust // petak

 

20 sati, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: projekcija filma „Ne opiri se” (SAD).

 

Film: „Ne opiri se”, Craig Atkinson, SAD, 2016, 72″

do-not-resist-poster

Tema filma „Ne opiri se” je „opravdano nasilje”, odnosno policijska brutalnost, koja sve drastičnije ugrožava osnovne slobode i prava u SAD.

Na ulicama Fergunsona u Misuriju, gde se lokalna zajednica još uvek oporavlja od smrti Majkla Brauna, film Ne opiri se pruža izvanredan pogled na trenutno stanje stvari u američkim policijskim snagama kao i uvid u budućnost. Ovaj dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na filmskom festivalu Tribeka, stavlja gledaoca u centar zbivanja, počevši od vožnje sa paravojnim SWAT timom Južne Karoline i policijske obuke koja uči značaju “opravdanog nasilja”, pa sve do rasprava Kongresa na temu procvata ratne opreme u policijskim odeljenjima manjih gradova – da bi se na kraju pozabavio istraživanjem do kojih granica će novi kontroverzni izumi, kao što su policijski algoritmi za prevenciju zločina, dovesti ovu delatnost.
Režija: Craig Atkinson
Festivali i nagrade: Winner 2017 Social Impact and Media (SIMA AWARDS): Best Documentary Feature Editing Award, 2016 Tribeca Film Festival – Grand Jury Best Documentary Feature, 2016 Hot Docs Film Festival, 2016 Montclair Film Festival, 2016 Maryland Film Festival, 2016 DOXA Film Festival, 2016 Telluride Mountainfilm Festival, 2016 Human Rights Watch Film Festival New York, 2016 AFI Silverdocs, 2016 Indianapolis Film Festival – Grand Jury Best Documentary Feature, 2016 Traverse City Film Festival, 2016 Dokufest Kosovo, 2016 True Orleans Film Festival, 2016 Camden Film Festival, 2016 Zurich Film Festival, 2016 Bergen International Film Festival, 2016 Downtown LA Film Festival – Grand Jury Best Documentary Feature, 2016 Antenna Documentary Film Festival, 2016 Mill Valley Film Festival, 2016 Bellingham Film Festival, 2016 Hot Springs Film Festival, 2016 Emerson LA Film & Media Festival, 2016 Chicago Film Festival, 2016 Philadelphia Film Festival – Audience Award Honorable Mention, 2016 International Film Festival of Curitiba Biennial, 2016 Loft Film Festival, 2016 Dok Leipzig, 2016 Denver Film Festival – Maysles Brothers Best Documentary Award, 2016 Brattleboro Film Festival, 2016 Kassel Dokfest, 2016 Stockholm Film Festival, 2016 MIRA Film Festival, 2016 Hamptons Take 2 Documentary Film Festival, 2016 This Human World: International Human Rights Film Festival, Vienna, Austria, 2016 Watch DOCS, Human Rights in Film, Warsaw, Poland, 2017 DocPoint Film Festival, Helsinki, Finland, 2017 Human Rights Weekend, Amsterdam, 2017 Screenpeace Film Festival, 2017 Frozen River Film Festival, 2017 Pan African Film Festival, 2017 Bellingham Human Rights Film Festival, 2017 Sedona International Film Festival

 

21.30, Plato Milana Mladenovića: koncert grupe „Amy’s House”.

13939289_1340096246019293_4682256761548144491_n

„Amy’s House” je tribjut bend velikoj jazz/soul pevačici Amy Winehouse, nastao u Beogradu krajem 2015. godine. Ovaj sedmočlani sastav čine vrhunski muzičari, koji iza sebe imaju veliki broj scenskih nastupa i studijskih sati. Članovi benda žele da podsete slušaoce i obožavaoce na čaroliju koju je stvarala jedna od najnagrađivanijih i najpriznatijih pevačica i autorki novog doba.

 

26. avgust // subota

 

20 sati, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: projekcija filma „Bomba” (SAD).

 

Film: „Bomba”, Kevin Ford, Smriti Keshari, Eric Schlosser, SAD, 61″

bomb1

Film „Bomba” upoznaje nas s vremenom kada se naivno verovalo da radijacija može da se ukloni deterdžentom. Ovo kinematografsko ostvarenje je svojevrstan apel da ne odustanemo od sna o svetu bez nuklearnog oružja.

Asocijativna istorija atomske bombe, ispričana kroz mešavinu paralelno prikazanih arhivskih i savremenih snimaka, pri tom namerno izbegavajući striktnu hronologiju.  Mašina smrti slavi se na bombastičnim vojnim paradama nuklearnih sila, dok filmski materijal pokazuje kako bomba nije izgubila ništa od svoje moći i perverzne fascinacije,  prikazuje Indijce, Severne Korejce i Britance kako u vojnim uniformama visoko podignutih glava paralelno marširaju.  Iznova i iznova, oblaci u obliku pečurke viđeni su kako eksplodiraju na nebu, emitujući sjajne bljeskove tokom atomskih proba sa svinjama, ovcama i majmunima izvedenim u pustinji Nevada ili daleko na otvorenom moru.  Film ne sadrži nikakav komentar;  njegova eksperimentalna montaža za cilj ima  da ustanovi veze i ohrabri nas da stanemo i razmislimo. Koristeći arhivske snimke iz ere u kojoj su filmovi koji su edukovali gledaoce kako da se ponašaju u slučaju nuklearne eksplozije prikazivani na američkoj televiziji, Film koji za cilj ima da provocira i uznemiri gledaoca. 
Režija: Kevin Ford, Smriti Keshari, Eric Schlosser
Festivals:
Tribeca Film Festival, Berlin Film Festival

 

21.30, Plato Milana Mladenovića: završni nastup trećeg segmenta Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights”, nastup učesnika „Hip-hop radionice” Doma omladine Pančevo, koncert grupa „Ti”, „Lira Vega” i „Ničim izazvan”.

 

Završni nastup trećeg segmenta Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights”, u kome učesnici iz Srbije (UG „Narandžasti”, Pančevo), Nemačke („Roter Baum”, Berlin), Italije („Comala”, Torino), Portugalije („Farra Fanfarra”, Lisabon) i Izraela („The Israel Goldstein Youth Village of HaNoar HaTzioni”, Jerusalim) zajednički istražuju, muziciraju i stvaraju originalne kompozicije na temu slobode, aktivizma i aktuelnih društvenih dešavanja.

MusicForHumanRights

 

Nastup učesnika „Hip-hop radionice” Doma omladine Pančevo

 

 

Ti

Ti-Promo-Photo

Psihodelični pop duo „Ti” čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski, koji su rodom iz Makedonije. Upoznali su se u Beogradu, a grupu su osnovali 2012. godine. Trajče Nikolovski svira elektronski bubanj, Ilija Duni gitaru i bas sintisajzer, a obojica pevaju. Do sada su objavili albume „Vidimo se!” i „Život u dvoje”.

Muzika grupe „Ti” puna je pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa i jednostavnih hipnotičkih tekstova i ritmova Nikolovskog, koji obuzimaju i stvaraju atmosferu kišnog letnjeg popodneva, provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.

 

Lira Vega

0 LIRA VEGA MAIN PHOTO FINAL

„Lira Vega” je rok bend koji postoji od kraja 20. veka, kada im je postava bila četvoročlana, ali je vremenom evoluirala u duet (Zoja Borovčanin i Vladimir Đorđević). Treći studijski album „Duhovi” izdali su 2015. godine. Bend iza sebe ima skoro dvodecenijsko iskustvo i „uprkos nevelikom broju izdanja, predstavlja trajnu vrednost domaće alternativne scene”. Dvojac na sceni izvodi pesme s aktuelnog, kao i najveće hitove s prethodna dva albuma u novim aranžmanima, s elektronskom matricom.

 

Ničim izazvan

nicim izazvan press photo

Sastav „Ničim izazvan” su 2011. formirali Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i Boris Bakalov (vokal).

Zahvaljujući glasovima slušalaca, pesma „O tebi” je krajem 2012. proglašena za domaći hit godine na Radiju „B92”, a sredinom aprila ove godine objavili su svoj prvi studijski album pod istoimenim nazivom. Na albumu su se našli svi dotle objavljeni singlovi uz četiri potpuno nove pesme.

 

Ponoć, dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo: after party.

 

Na programu će biti elektronska muzika. Ove godine nam je čast da ugostimo duo „Monosaccharide”. Domaćini ovog događaja, Kristijan Stanković i Branislav Vukosavljević a.k.a. Enki, pokušaće da prikažu različitost u elektronskoj muzici i iskažu svoj stil.

 

27. avgust // nedelja

 

21 sat, Plato Milana Mladenovića: „NaranDŽemovanje – Freedom Edition”.

NaranDŽemovanje

Mladi pančevački muzičari, učesnici Međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights” i UG „Narandžasti”, u saradnji s Domom omladine Pančevo, od septembra 2016. godine organizuju jednom mesečno jam session druženja želeći da svojim sugrađanima prenesu deo pozitivne i kreativne atmosfere s rada na projektu. Treća faza projekta je u toku, pa će se ovog puta u „NaranDŽemovanje”, pored domaćih muzičara, uključiti i svi iz inostranih partnerskih organizacija. Imaćete priliku da uživate u muzici i druženju s mladima iz Nemačke, Italije, Španije, Izraela, Rusije, Portugalije, Norveške i Srbije.