• Details
  • Tags
  • More

FreeDom Art: Rokenrol tribina: „Gde smo sad?”

Home  /  Tribine  /  Current Page
  1. avgust, četvrtak – Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

20.30   Rokenrol tribina: „Gde smo sad?”

Razgovor o rok muzici kao umetnosti, društvenom fenomenu i simbolu slobode, uz osvrt na njenu istoriju i trenutnu situaciju. Kako je rok muzika od zabave prerasla u umetnost? Kako je, najviše tokom šezdesetih, raznela dotad važeće društvene konvencije i osvojila nove teritorije slobode? Kako i zašto je izgubila svoju masovnost, samim tim i moć i uticaj? Kakva je njena pozicija danas i da li joj ta pozicija garantuje budućnost? I najzad, može li se u budućnosti ponovo dogoditi ono što se desilo u šezdesetim godinama prošlog veka: da rokenrol bude zvuk pobune i šifra za slobodu?

Učestvuju:

Srđan Gile Gojković („Električni orgazam”)

Zdenko Kolar („Zona B”, ex „Idoli”)

Ivan Ivačković, novinar i publicista

Voditelj: Vule Žurić, pisac

 

PROGRAM „U TOKU…”

Sva tri dana u toku glavnog programa posetioci će imati priliku da vide, dožive, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

  1. avgust – Izložba skulptura „Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića

voodoo technotic

Projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) bavi se večitim pitanjem Slobode, kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.

Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka, gde je linija između ljudskog i virtuelnog tanka. Morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često „nevidljiva” neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, individuaciju, međuljudske odnose, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca. Kako nam nove tehnologije „pomažu” da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od sebe, od bližnjih i od ljudi uopšte? Koje to nove stvari potiskuju iskonske i humane vrednosti? I da li digitalno i virtuelno mogu da zamene ljudsko? Predstavljanjem različitih oblika susreta čoveka i savremene tehnologije autor skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život.

Celokupan projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije nastalih u periodu avgust 2012 – februar 2014.