FreeDom Art: Predstavljanje murala i nastup Hip-hop radionice

23. 08. 2018 od 19h Izložbe

19.00   Predstavljanje murala i nastup Hip-hop radionice Doma omladine Pančevo u Nemanjinoj ulici iza „Maksija”

U okviru „FreeDom Art” festivala Doma omladine Pančevo, sada već tradicije ovog grada, mladim umetnicima pruža se prilika da ostave trag u javnom prostoru. Kroz ovakvu podršku i ukazano poverenje od strane svog grada, nove generacije dobijaju „vetar u leđa”, koji im je preko potreban u najranijim fazama afirmacije. S druge strane, takva zajednica ima svoju budućnost. „FreeDom Art” festival pokazao je da Pančevo ima budućnost i da je njegova najveća vrednost u mladima koji vole svoj grad i koji su spremni da nešto učine za njega, kao i za svoje sugrađane.

Ove godine svojim radovima–muralima predstaviće se tri mlada umetnika: Igor Gardinovački, Damjan Pavlović i Dunja Glavinić. S Igorovim i Damjanovim radom publika je imala priliku da se upozna na njihovim samostalnim izložbama, gde se i nametnula potreba da se baš njima uputi poziv za ovaj projekat u javnom prostoru. Dunja Glavinić je studentkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na Odseku za grafiku i ubraja se u mlade umetnike koji će samostalno izlagati u Galeriji Doma omladine Pančevo, po izboru Umetničkog saveta.

Hip-hop radionica Doma omladine Pančevo po četvrti put predstaviće se novom pesmom i spotom koje su napravili polaznici. Tema pesme je „Moj prvi…”, što je ujedno i naslov numere. Pesma je, kao i dosad, proizvod saradnje Doma omladine Pančevo i benda „Iskaz”.

PROGRAM „U TOKU…”

Sva tri dana u toku glavnog programa posetioci će imati priliku da vide, dožive, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

Izložba skulptura „Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića

Projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) bavi se večitim pitanjem Slobode, kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.

Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka, gde je linija između ljudskog i virtuelnog tanka. Morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često „nevidljiva” neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, individuaciju, međuljudske odnose, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca. Kako nam nove tehnologije „pomažu” da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od sebe, od bližnjih i od ljudi uopšte? Koje to nove stvari potiskuju iskonske i humane vrednosti? I da li digitalno i virtuelno mogu da zamene ljudsko? Predstavljanjem različitih oblika susreta čoveka i savremene tehnologije autor skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život.

Celokupan projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije nastalih u periodu avgust 2012 – februar 2014.

Najnovija dešavanja

Irish Stew i Ukratko Štef

22. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

Ničim izazvan i Rampa

08. 03. 2019 od 21h
Koncerti
detaljnije

ASAP

02. 03. 2019 od 21h
Žurke
detaljnije