• Details
  • Tags
  • More

FreeDom Art: Otvaranje festivala i izložba fotografija „Let There Be Rock” Aleksandra Stojkovića

Home  /  Izlozbe  /  Current Page
  1. avgust, četvrtak – Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

20.00   Zvanično otvaranje Festivala

Dom omladine Pančevo po četvrti put predstavlja „FreeDom Art” festival utemeljen na ideji objedinjavanja različitih programa u jedinstveni događaj koji ima za cilj da promoviše kulturu slobode i univerzalne ljudske vrednosti putem prezentacije različitih formi umetničkog izražavanja.

Izložba fotografija „Let There Be Rock” Aleksandra Stojkovića

Izlozba Let there be rock- Sasa 1

Pogledamo li ovih dana kliničku sliku rokenrola, ne samo kod nas nego i u nesuđenim proleterskim zemljama Engleskoj i Americi, neće nam preostati ništa drugo nego da, žalosna srca, konstatujemo njegovu smrt. Ako, međutim, pogledamo bilo koju sliku snimljenu majstorskom rukom Aleksandra Stojkovića, zaključićemo da je rok muzika danas živa i zdrava isto koliko je to bila u svojim najboljim danima.

Aleksandar Stojković, čovek velikog dara i istog takvog srca – jer bez velikog srca ne prave se,dakle,ovakve slike – čini nešto što je od nesvakidašnje važnosti u ličnim istorijama nas koji smo se duboko i nepovratno zaljubili u rokenrol (a lične istorije, da odmah dodam, važnije su od one opšte, velike, koja laže čim zine). Stojković je, naime, svakome koga je fotografisao izdao uverenje o čistom obrazu i potvrdu o čestitom ponašanju. Na pitanje: „Gde si ti bio dok se rušio svet?”, svako ko se našao pred njegovim objektivom – pošto Stojković nikada ne fotografiše pajace i klovnove iz sveta zabave – moći će da odgovori: „Na rokenrol bini ili ispred nje. Tamo gde je bilo pošteno stajati.”

Ivan Ivačković,

novinar i publicista

„Let There Be Rock” je četvrta samostalna izložba pančevačkog foto-reportera Aleksandra Stojkovića i predstavlja retrospektivu njegovog rada na rok fotografiji u poslednjih pet godina.

Aleksandar Stojković je rođen u Pančevu 1970. godine, a fotografijom se bavi od rane mladosti. Njegove fotografije objavljivane su u gotovo svim domaćim novinskim i internet izdanjima i u svetski poznatim časopisima „Rolling Stone” i „L’Europeo”.

Urednik je fotografije portala „013info”, a od 2015. godine sarađuje i s Domom omladine Pančevo.

PROGRAM „U TOKU…”

Sva tri dana u toku glavnog programa posetioci će imati priliku da vide, dožive, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

  1. avgust – Izložba skulptura „Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića

voodoo technotic

Projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) bavi se večitim pitanjem Slobode, kroz proučavanje njenog komplementa – Ropstva.

Tehnotik je izmišljena reč koja označava trenutni stadijum u evoluciji čoveka, gde je linija između ljudskog i virtuelnog tanka. Morfološki podseća na naziv leka (analgetik, anestetik, citostatik), pri čemu je akcenat stavljen na njegova često „nevidljiva” neželjena dejstva. Autor eksplicitno komunicira svoj doživljaj (vudu) negativnog uticaja tehnološke (r)evolucije na zdravlje, individuaciju, međuljudske odnose, ekologiju, svoje okruženje i život uopšte. Prikazuje oblike savremenog ropstva i negativne efekte savremenih tehnologija na auru pojedinca. Kako nam nove tehnologije „pomažu” da zaboravimo ko smo? Na koji način, svesno i nesvesno, žrtvujemo svoju individuaciju? Kako se udaljavamo od sebe, od bližnjih i od ljudi uopšte? Koje to nove stvari potiskuju iskonske i humane vrednosti? I da li digitalno i virtuelno mogu da zamene ljudsko? Predstavljanjem različitih oblika susreta čoveka i savremene tehnologije autor skreće pažnju na pretnju da virtuelni svet postane supstitut za sam život.

Celokupan projekat „Vudu Tehnotik” („Voodoo Technotic”) sastoji se od 10 skulptura i jedne instalacije nastalih u periodu avgust 2012 – februar 2014.