Freedom Art Festival

4. Freedom Art Festival

„Sloboda je u tebi“

Za slobodom čovek traga konstantno. Potrebna mu je u svim njenim oblicima. Na tom putu on shvata da je nikada neće naći van sebe i da je nikada neće imati samo za sebe. Istinsku slobodu imamo onda kada je poklanjamo i drugima kroz razumevanje i podršku. Isto je kao sa ljubavlju.

Svetlana Karović Deranić,
akademski vajar

Program

Četvrtak, 23. 09. 2018
19h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Predstavljanje murala i nastup Hip-hop radionice Doma omladine Pančevo u Nemanjinoj ulici iza Maxi-ja

U okviru Freedom Art festivala Doma omladine Pančevo, sada već tradicije ovog grada, mladim umetnicima pruža se prilika da ostave trag u javnom prostoru. Kroz ovakvu podršku i ukazano poverenje od strane svog grada, nove generacije imaju“ vetar u leđa“ koji im je toliko potreban u najranijim fazama afirmacije. Sa druge strane i takva zajednica ima svoju budućnost. Freedom Art festival pokazao je da Pančevo ima svoju budućnost i njegova najveća vrednost je u mladima koji vole svoj grad i koji su spremni da nešto učine za njega, za svoje sugrađane.

Ove godine svojim radovima- muralima, predstaviće se tri mlada umetnika: Igor Gardinovački, Damjan Pavlović i Dunja Glavinić. Sa Igorovim i Damjanovim radom publika je imala priliku da se upozna na njihovim samostalnim izložbama, gde se i nametnula potreba da se baš njima uputi poziv za ovaj projekat u javnom prostoru. Dunja Glavinić je student Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za grafiku i jedna je od sledećih mladih umetnika koji će samostalno izlagati, po izboru Umetničkog saveta u Galeriji Doma omladine Pančevo.

Hip hop radionica Doma omladine Pančevo, po četvrti put predstaviće se sa novom pesmom i spotom koju su napravili polaznici tokom rada ove radionice. Tema pesme je “Moj prvi…”, što je ujedno i naslov numere. Pesma je kao I do sad proizvod saradnje Doma omladine Pančevo I benda Iskaz.

 

20h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Zvanično otvaranje Festivala

Dom omladine Pančevo po četvrti put predstavlja Freedom art festival utemeljen na ideji objedinjavanja različitih programa u jedan jedinstveni događaj koji ima za cilj da promoviše kulturu slobode I univerzalne ljudske vrednosti putem prezentacije različitih formi umetničkog izražavanja.

Izložba fotografija „Let there be rock “ Aleksandra Stojkovića

Pogledamo li ovih dana kliničku sliku rock’n’rolla, ne samo kod nas nego i u nesuđenim proleterskim zemljama Engleskoj i Americi, neće nam preostati ništa drugo nego da, žalosna srca, konstatujemo njegovu smrt. Ako, međutim, pogledamo bilo koju sliku snimljenu majstorskom rukom Aleksandra Stojkovića, zaključićemo da je rock muzika danas živa i zdrava isto koliko je to bila u svojim najboljim danima.

Aleksandar Stojković, čovek velikog dara i istog takvog srca – jer bez velikog srca ne prave se,dakle,ovakve slike –čini nešto što je od nesvakidašnje važnosti u ličnim istorijama nas koji smo se duboko i nepovratno zaljubili u rokenrol (a lične istorije, da odmah dodam,bitnije su od one opšte, velike, koja laže čim zine).Stojković je, naime, svakome koga je fotografisao izdao uverenje o čistom obrazu i potvrdu o časnim namerama. Na pitanje: „Gde si ti bio dok se rušio svet?“,svako ko se našao pred njegovim objektivom – jer Stojković nikada ne fotografiše pajace i klovnove iz sveta zabave – moći će da odgovori: „Na rokenrol bini ili ispred nje.Tamo gde je bilo pošteno stajati.“

Let there be rock” je četvrta samostalna izložba pančevačkog fotoreportera Aleksandra Stojkovića i predstavlja retrospektivu njegovog rada na rok fotografiji u poslednjih pet godina.

Aleksandar Stojković je rođen u Pančevu 1970. godine, a fotografijom se bavi od rane mladosti. Njegove fotografije objavljivane su u gooovo svim domaćim novinskim i internet izdanjima i u svetski poznatim časopisima „The Rolling Stone” i “L’ Europeo”.

Urednik je fotografije portala 013info, a od 2015. godine sarađuje i sa Domom omladine Pančevo.

20:30h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Rock tribina: „Gde smo sad“

Razgovor o rok muzici kao umetnosti, društvenom fenomenu i simbolu slobode, uz osvrt na njenu dosadašnju istoriju i trenutnu situaciju. Kako je rok muzika od zabave prerasla u umetnost? Kako je, najviše tokom šezdesetih, raznela dotad važeće društvene konvencije i osvojila nove teritorije slobode? Kako i zašto je izgubila svoju masovnost, samim tim i moć i uticaj? Kakva je njena pozicija danas i da li joj ta pozicija garantuje budućnost? I najzad, može li se u budućnosti ponovo dogoditi ono što se desilo u šezdesetim godinama prošlog veka: da rokenrol bude zvuk pobune i šifra za slobodu?

Učestvuju:

  1. Srđan Gile Gojković (Električni orgazam)
  2. Zdenko Kolar (Zona B, ex Idoli)
  3. Ivan Ivačković, novinar i publicista
  4. Voditelj: Vule Žurić, pisac
21:30 Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Koncert „Pro Rock Angels- Rolling Stones tribute band“

Bend Pro Rock Angels nastao je pre više od tri decenije. Osnovali su ga istinski zaljubljenici u rokenrol: Boban Javor, Dragan Glišin, Ljubomir Pejić, Milan Pejić i Goran Kovačević. Tokom devedesetih članovi grupe razišli su se na razne strane sveta, da bi se pre desetak godina ponovo okupili. Zahvaljujući dobroj energiji četvorice osnivača, bend se poslednjih godina širi i okuplja muzičare različitih generacija, ali sličnog senzibiliteta. Imajući uzor u Rolling Stonesima, grupa Pro Rock Angels trudi se da energiju koja kruži među njima svaki put u punoj meri prenese na publiku. Inače, interesantno je da su osnivači benda, baš kao Mik Džeger i Kit Ričards, prijatelji još iz detinjstva. „To je ono što je danas retko i istovremeno neraskidivo“, kaže Boban Javor, pevač i gitarista. „I u poslu i u životu.“

 

PROGRAM “U TOKU…”

 

Sva tri dana u toku glavnog programa, posetioci će imati priliku da vide, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

  1. avgust- Izložba skulptura “Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića
  2. avgust- Otvoreni atelje: crtanje portreta na licu mesta, uživo crtanje karikature posetilaca, ručno pravljenje bombona

-Škola crtanja Doma omladine Pančevo će crtati portrete posetilaca na licu mesta

-Škola karikature Doma omladine Pančevo će uživo crtati karikature posetilaca

-Bombondžija „Maksimović“  će za posetioce praviti karamele

25.avgust- U okviru filmskog programa freedom art festivala prikazivaće se kratki, eksperimentalni i nemi filmovi

SVI PROGRAMI SU BESPLATNI

Petak, 24. 09. 2018
17h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Koncert:  Masterblastersi

Blastersi su reprezentativni tinejdž bend prve škole za rok i pop muziku Master Blaster. Godišnje sviraju desetine koncerata, na najvećim gradskim događajima kao što su: Doček Nove godine na Trgu republike, Ulica otvorenog srca, Beogradski Manifest, Kids Fest, Organic Live Fest, Trg Bajki, Kreativna čarolija u banji Vrujci, najveća IT konferencija Balkana- Voxxdays. Svirali su i na otvaranju Evropskog prvenstva u rukometu, u Areni, 20 godina Beogradske Rolerijade 2017.

18h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Nastup hora „Čarolija“ i Leontina Vukomanović

Hor Čarolija osmislila je i osnovala Leontina Vukomanović, 2006.godine, i svojim autorskim pesmama za decu postavila je ovaj hor u samu žižu interesovanja kako publike, tako i medija . Kako su čarolijanci najpre pratili istoimeni dečji muzički festival, saradadnja sa najpoznatijim i najpriznatijim pop rok autorima donekle je odredila muzički pravac koji slede sve do danas.
Za koncert na Freedom art festivalu sastavili su repertoar “rock and roll” zvuka, kako sa dečjim pesmama najatraktivnijih rok autora (Bora Čorba, Kiki Piloti, Ivana Negativ itd), tako i sa obradama rok hitova- Bjelo dugme, Yu rock misija, Viktorija, Negativ…). Domaćin nastupa biće Leontina Vukomanović

21h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Predstava „Smrt fašizmu! O ribarima i slobodi“, Reflektor teatar, Beograd

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Koncept, režija i dramaturgija: Milena Bogavac

Ko-autori i izvođači: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović, Nikola Živanović

Producenti: Vlatko Sekulović, Branimir Brkljač

Izvršna producentkinja: Aneta Goranović

Originalna muzika: Dragoljub Đuričić

Scenski pokret i koreografija: Andreja Kulešević

Kostim: Ivana Nestorović

Video: Ivan Stojiljković

Vizuelni identitet i dizajn: SlavimirStojanović

Stručni saradnik: Srđan Milošević

Stručni konsultanti: Olga Manojlović Pintar, Milovan Pissari, Maja Maksimović, Aleksandar Sekulović, Mila Turajlić, Miloš Baković Jadžić, Matija Jovanović, Jelena Veljić, Jana Šarić, Ivan Mandić, Muharem Bazdulj, Branislav Grubački, Vojislav Arsić, Vladan Čelebonović, Dunja Badnjević

Dizajn svetla: Arijan Igić

Dizajn zvuka: Jovan Bulat

Pomoćnici režije: Ivan Božić, Đorđe Živadinović Grgur

Organizatorke: Dunja Đokić, Marina Umihanić

Produkcija: Reflektor teatar

Ko-producenti: UK Parobrod, Beograd; FIAT, Podgorica; Firchie Think Thank Studio, Novi Sad, AKUD Ivo Lola Ribar, Beograd i Mokrin House, Mokrin

U ovoj predstavi niko neće glumiti Lolu, ali će svi govoriti o njemu i načinima na koje društvo, u kome živimo, čuva odnosno odbacuje sećanje na ovog heroja.

 

PROGRAM “U TOKU…”

 

Sva tri dana u toku glavnog programa, posetioci će imati priliku da vide, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

  1. avgust- Izložba skulptura “Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića
  2. avgust- Otvoreni atelje: crtanje portreta na licu mesta, uživo crtanje karikature posetilaca, ručno pravljenje bombona

-Škola crtanja Doma omladine Pančevo će crtati portrete posetilaca na licu mesta

-Škola karikature Doma omladine Pančevo će uživo crtati karikature posetilaca

-Bombondžija „Maksimović“  će za posetioce praviti karamele

25.avgust- U okviru filmskog programa freedom art festivala prikazivaće se kratki, eksperimentalni i nemi filmovi

SVI PROGRAMI SU BESPLATNI

 

Subota, 25. 09. 2018
20h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Koncert „Music for human rights“

Završni nastup trećeg ciklusa međunarodnog omladinskog projekta „Music for Human Rights III”, u kome mladi muzičari iz Srbije (UG „Narandžasti”, Pančevo), Nemačke („Roter Baum”, Berlin), Italije („Comala”, Torino), Portugalije („Farra Fanfarra”, Lisabon), Izraela („The Israel Goldstein Youth Village of HaNoar HaTzioni”, Jerusalim) i Bosne i Hercegovine(”Zdravo da ste”, Banja Luka) zajednički istražuju, muziciraju i stvaraju originalne kompozicije na temu slobode, aktivizma i aktuelnih društvenih dešavanja.

Projekat ”Music for human rights III” je osmišljen je kao intenacionalno kreativno okupljanje pre svega mladih muzičara ali i fotografa, žurnalista i video artista iz Nemačke, Italije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Izraela i Srbije. Zadatak mladih muzičara, pomešanih i podeljenih u bendove, je da na zadate teme koje se bave promocijom i zaštitom ljudskih prava (interkulturalna saradnja, sloboda u umetnosti, međureligijsko razumevanje, inkluzija marginalizovanjih grupa i sliično) kreiraju i osmisle originalne kompozicije, dok je posao ostalih učesnika, da u vidu medija tima,  zabeleže čitav proces i da ga zajedno sa završnim razultatom promovišu putem savremenih vidova komunikacije (društvene mreže, you tube, instagram, brošure) kako bi bili dostupni javnosti.

Pančevačko udruženje građana ”Narandžasti” organizuju ovaj projekat, koje je finansiran od strane EU programa Erasmus + sa svojim međunarodnim partnerima od 2015. godine.

21:30h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Koncert: Kanda, Kodža i Nebojša

Grupa Kanda, Kodža i Nebojša (KKN) je osnovana 1991. godine u Beogradu. Prvu postavu grupe činili su: Oliver Nektarijević (vokal), Vladislav Rac (bas-gitara), Rastko Lupulović (električna gitara) i Stevan Dimitrijević (bubanj). Ime benda je nastalo kada su tadašnji članovi čitajući neke stare prevode romana Dostojevskog, uzeli arhaizme Kanda (valjda), kodža (mnogo), dok ime Nebojša pripadalo nekom detetu koje je živelo u istom bloku kao i Rastko Lupulović. Ubrzo, Rastko Lupulović odlazi iz benda i monaši se u manastiru Dečani, a gitaru u grupi preuzima Ivan Topisirović Top. Kad je Stevan Dimitrijević napustio grupu, na njegovo mesto došao je Vladan Rajović. Sledeće godine, usled odlaska Topisirovića u SAD i opšteg stvaralačkog zamora, grupa odlučuje da prestane sa radom, na razočaranje publike. Oproštajni koncert održan je 11. maja 2001. u bašti SKC-a. Nakon boravka u SAD i povratka u Beograd 2003. godine, Nektarijević oko sebe okuplja novu ekipu muzičara. Novu postavu grupe, osim njega i Rajovića, čine: Nenad Pejović (gitara), Nikola Novaković (gitara) i Branislav Dragović (bas). Naziv grupe, međutim, ostaje nepromenjen.

Diskografija: Guarda Toma! (Metropolis records, 1996, Igračka plačka (Radio B92, 1998), Become (FreeB92, 2000), Prekidi stvarnosti (PGP RTS, 2005), Deveti život (PGP RTS, 2008, ISBN 978-86-7800-097-3), Manifest (Odličan hrčak, 2011), Volja za noć (Odličan hrčak, 2014), Uživo! (Odličan hrčak, 2017).

23:00h Plato Milana Mladenovića, Svetog Save 10

Koncert: „Farra Fanfarra“

Farra Fanfarra je veliki portugalski umetnički kolektiv iz Lisabona sačinjen od muzičara i zabavljača koji su visoko specijalizovani za kolektivnu euforiju i prenos zaraznih ritmova kroz moć akustičnu muziku i duvačkih instumenata. Uz latino i balkanske ritmove sa primesama fanka, džeza, roka, panka i disko muzike, oni garantuju jedinstven i veoma nepredvidiv doživljaj.

 

PROGRAM “U TOKU…”

 

Sva tri dana u toku glavnog programa, posetioci će imati priliku da vide, prošetaju, isprobaju i upoznaju se sa:

  1. avgust- Izložba skulptura “Voodoo Technotic” Vladimira Petrovića
  2. avgust- Otvoreni atelje: crtanje portreta na licu mesta, uživo crtanje karikature posetilaca, ručno pravljenje bombona

-Škola crtanja Doma omladine Pančevo će crtati portrete posetilaca na licu mesta

-Škola karikature Doma omladine Pančevo će uživo crtati karikature posetilaca

-Bombondžija „Maksimović“  će za posetioce praviti karamele

25.avgust- U okviru filmskog programa freedom art festivala prikazivaće se kratki, eksperimentalni i nemi filmovi

SVI PROGRAMI SU BESPLATNI