• Details
  • Tags
  • More

47. Ex Teatar Fest – III dan

Home  /  Predstave  /  Current Page

Dom omladine Pančevo

predstavlja

47. EKS TEATAR FEST
„POZORIŠTE U AKCIJI”
1–3. jun 2018.

Reč selektora 47. Eks Teatar festa „Pozorište u akciji”

ZA SKLADNIJI I SREĆNIJI SVET

Ovogodišnja festivalska selekcija izdvaja važan segment savremene pozorišne prakse koja nastaje kako na margini, tako i u samom „mejnstrim” teatru, a to je pozorište s podjednakim estetskim i aktivističkim kvalitetom. Ova vrsta pozorišta motivisana je osetljivošću umetnika za probleme u društvu i potrebom da se doprinese njihovom rešavanju. Cilj aktivističke predstave jeste da utiče na način razmišljanja gledalaca, promeni njihove stavove i okuraži ih da preduzmu realnu akciju.

Aktivistička usmerenost nije jedini oblik akcije koji izdvaja ovu vrstu pozorišta. Vrlo često predstava nastaje kroz kreativnu akciju – kroz direktan, improvizovan rad na sceni, bez gotovog teksta i jasnog narativnog ili poetskog ishoda ka kome se kreće. Po tome, aktivističko pozorište jeste i eksperimentalno.

Takođe, pozorišni aktivisti s pravom smatraju da je učestvovanje u dramskim aktivnostima – gde je moguće iskazati stavove i preduzimati akcije u uslovima dramske fikcije – način da se učesnici, bilo da su umetnici ili ne, osnaže za delovanje u stvarnim okolnostima. U tome leži akciona priroda dramske kreativnosti.

Program koji je pred vama ističe društvenost pozorišta i njegovu moć da podrži realnu društvenu promenu. Načini na koje ono to čini, izrazi koje koristi i poetski okviri koji ga nadahnjuju, različiti su; zajednički imenitelj je, pak, taj da gledaoci ne mogu ostati pasivni i da ćemo stoga što smo u dramskoj priči prepoznali sebe i time postali njen učesnik, sa sedišta u auditorijumu ustati etičniji i hrabriji.

Na početku ovog kondenzovanog pozorišnog programa je san – vizija skladnog i srećnog sveta u kom vladaju uvažavanje, podrška, solidarnost i ljubav. Harmoniju tog sveta remete ljudske slabosti. Pokretač moralno pozitivne akcije je savest.

Podsetićemo se da su naš današnji svet gradili ljudi koji su se ponosili svojim idealima, bili hrabri da sanjaju veliko, želeli da promene svet, spremni da „moje” pretvore u „naše” i rešeni da svoje odluke odgovorno sprovedu.

Pogledaćemo zatim u sebe i probuditi svoje unutrašnje oko – ono koje nije lako slagati. Ponudićemo vam i priliku da prozrete površnost spektakla koji se nametnuo kao dominantna kultura u kojoj živimo.

I, tokom čitavog festivala, pozivamo vas da vodite dijalog s autorima – da pitate i govorite, da preispitate njihove i branite svoje stavove, da verujete i da sumnjate.

Na kraju, naša je nada da ćemo svi postati „sumnjiva lica” – ličnosti s integritetom i snagom, nosioci promene, moćni borci za pravičniji, ravnopravniji, moralniji, skladniji i srećniji svet.

 

Sunčica Milosavljević

 

 

Nedelja, 3. jun 2018.

16.00 i 17.00 „Atelje mladih”, Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10

Senzorno pozorište: „Unutrašnja svetla” (Inner Lights) (40’)
Koncept i režija: Vladislav Nešić
Pozorište PATOS, Smederevo

18.30 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Dance-tech performans: „Buffer” (50’)
Reditelj: Izvanredni Bob

21.00 Letnja scena Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10
(u slučaju kiše program će biti premešten u Dvoranu „Apolo”)
Postdramsko pozorište: „Sumnjivo lice” (90’)
Koncept i režija: Vojislav Arsić
„Reflektor teatar”

22.30 Mali klub Doma omladine
Razgovor s autorima

Nedelja, 3. jun 2018.
16.00 i 17.00 „Atelje mladih”, Dom omladine Pančevo

UNUTRAŠNJA SVETLA (INNER LIGHTS)
Senzorno pozorište

PATOS_InnerLights (2)

Koncept i režija: Vladislav Nešić
Pozorište PATOS, Smederevo

Dramaturgija: Mina Sablić
Asistent reditelja: Anđelka Vulić
Dizajn zvuka: Ljuba Ninković

Igraju: Ada Vera Petković, Ivona Mitić, Milana Matejić, Marija Nenadov, Mirjana Đorđević, Filip Bančov, Pavle Šakić, Dušan Vulić

O predstavi:

Da li možemo da doživimo pozorište bez čula vida?
Pozorište PATOS od 2014. godine istražuje koncept „teatra zatvorenih očiju”, gde predstava kod publike stimuliše sva čula, sem vida. Radnja se odvija neposredno pored gledaoca, a svaki posetilac stiče intenzivniji utisak, jer postaje protagonista predstave. Scenski mrak oživljava unutrašnje pejzaže života koji se u svakom od posetilaca, na njemu jedinstven način, odmotava kroz splet mirisa, ukusa, dodira i zvukova.
Pejzaži života u Srbiji, kao glavni motivi ove predstave, slikaju jedinstvenu sliku običaja, verovanja i mentaliteta jednog naroda i time o njemu otkrivaju mnogo više nego što oko može videti.

 

 

 

Nedelja, 3. jun 2018.
18.30 Dvorana „Apolo”

 

BUFFER
Dance-tech performans

buffer10

Reditelj: Izvanredni Bob
Kompozitori: Petar Mirković i Strahinja Beganović

O predstavi:

„Buffer” je dance-tech performans Izvanrednog Boba u kojem koreografija svetla, elektronska muzika i video-projekcije stvaraju ambijent za četiri plesača koji animiraju svetlo kroz paterne koji se generišu i degenerišu u fuziju, odnosno konfuziju simulacije virtuelnog prostora, u paraprostoru gde ne postoji jasna granica između stvarnog i medijatizovanog.

Metanarativ ovog performansa je akceleracija vremena uslovljena tehnološkim singularitetom u kojem se konotira realno vreme, slow motion, déjà vu, flash back, flash forward, sinhronicitet, anahronizam i akronično vreme.
Projekat su podržali Filmski centar Srbije, „Sajeta – Art & Music Festival” i „Drugstore” Beograd.

 

Nedelja, 3. jun 2018.
21.00 Letnja scena Doma omladine Pančevo
(u slučaju kiše program će biti premešten u Dvoranu „Apolo”)

SUMNJIVO LICE
Postdramsko pozorište

SUMNJIVO LICE smanjeni format jelena jankovic (7 of 14)

Koncept i režija: Vojislav Arsić
„Reflektor teatar”

Izvedbeni tekst i dramaturgija: Milena Bogavac
Originalna muzika: Irena Popović Dragović
Scenski pokret: Andreja Kulešević
Dizajn scene i kostima: Ana Zarubica

Igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić
Producentkinja: Aneta Goranović
Pi-ar i protokol: Marina Ugrinić
Dizajn: Sanja Drakulić
Video: Ivan Stojiljković
Fotografija: Jelena Janković

Produkcija: „Reflektor teatar”, Festival „Nušićijada” i „Mikser haus”

O predstavi:

Predstava „Sumnjivo lice” preispituje zašto se večno smejemo Nušiću i zašto se ni posle 130 godina nismo promenili kao društvo.
Klasik srpske dramaturgije ovde je polazna tačka za priču o promenama koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju… ali i predstava o genijalnosti pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostifikuje još 1887. godine, kada je ovaj – i za tadašnje pojmove kontroverzni – komad napisao.
Ova verzija „Sumnjivog lica” je predstava po komadu, ali i o komadu Branislava Nušića, koji se nalazi na spisku obavezne lektire za učenike svih osnovnih škola u našoj zemlji.

IZVINI, NUŠIĆU!